Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Dela länet lodrätt

Sven-Erik Österberg är socialdemokratisk gruppledare i Ansvarskommittén som nu i dagarna ska presentera sina förslag om hur Sverige skall styras framöver.

Östra länsdelen skulle ju kunna hänga på Stockholms läns landsting medan dom i väst kan haka på Småland? Rätt naturligt anser ledaren som för övrigt tycker att hälften så många landsting som idag skulle vara bättre.  										    Foto: Sören Fröberg/Scanpix

Östra länsdelen skulle ju kunna hänga på Stockholms läns landsting medan dom i väst kan haka på Småland? Rätt naturligt anser ledaren som för övrigt tycker att hälften så många landsting som idag skulle vara bättre. Foto: Sören Fröberg/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-02-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en intervju med Ekoredaktionen konstaterar Österberg att: "Det finns behov från sjukvårdsfolket ute i landet som säger att man håller på att växa ur sina landstingsgränser. För att kunna klara den nya tekniken som kommer inom sjukvårdsområdet, ha resurser till det, så behöver man ha större upptagningsområden."

I förslaget från kommittén talas om att dagens landsting minst skall halveras till antalet. Det är en i allt väsentligt klok och riktig inriktning. Sveriges offentliga överbyggnad är på tok för stor och baktung. Länen, landstingen och hundratals statliga myndigheter springer i vägen för varandra som det är idag.
Däremot är det högst tveksamt att låta den offentliga produktionen av specialistsjukvård styra indelningen i så hög grad som Ansvarskommittén föreslår. Skall regionerna bli funktionella för medborgarna - och inte främst leda till nya besvärliga revir och märkliga byråkratiska gränser - så kan inte regionindelningarna enbart utgå från hur det offentliga vill producera specialistsjukvård i framtiden.

För Östra Östergötland är det av extra stor vikt att perspektiven breddas. Får "sjukvårdsfolket" styra i ensamt majestät så blir Östergötland en del av en stor Smålandsregion. Så blir det. En sådan utveckling kan säkert vara ok för många i de västra länsdelarna. Norrköping och trakten häromkring har däremot en mer naturlig hemvist österut, mot Stockholm till. Banden till Stockholm kommer att förstärkas än mer med den nya Ostlänken. Människornas arbetsresor, studievanor och våra konsumtions- och nöjesmönster i övrigt har tämligen svag småländsk anknytning.

Kanske vore det optimala att dela Östergötland på mitten? De västra delarna går till Småland. Vi här i öster till Sörmland/Stockholm.

Nu är hög tid för offentlig debatt och diskussion. De flesta östgötska politiker har knappt ens sagt flaska i den här genuint politiska frågan. Är det rimligt att specialistsjukvården helt ska styra de nya regionernas utformning? Ska Norrköping och Finspång bli småländska tätorter? Vad händer med närsjukvården - t ex Vrinnevisjukhuset och Finspångs Närsjukvård - när regionen blir kanske dubbelt så stor som idag?
Läs mer om