Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Bra och handfast gymnasiereform

Den nya regeringen vill öka utrymmet för lärlings- och yrkesutbildningar i gymnasieskolan. Det gör de rätt i. Socialdemokraterna borde ha genomfört en liknande reform för länge sedan. Omfattningen av gymnasieskolans individuella (IV) program är nämligen ett grymt korrektiv till delar av den hittills förda skolpolitiken.

Elever som går yrkesutbildning får hjälp av lärare. Foto: Scanpix

Elever som går yrkesutbildning får hjälp av lärare. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2006-10-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
IV är öppet för alla elever som av olika skäl inte är behöriga till gymnasiets nationella program. Idag är IV gymnasiets största program. De nationella programmen - samhälle, natur, mm - vänder sig således inte till alla elever. Långt därifrån.

Inom socialdemokratin - särskilt i många fackförbund - har det under lång tid grott en opposition mot att yrkesförberedande- och lärlingsutbildningar är så styvmoderligt behandlade i gymnasieskolan. Många kritiker har med rätta pekat på de tiotusentals eleverna på IV -programmen och frågat sig om det inte är dags att anpassa skolan till alla elevers önskningar och behov?

Skolans teoretisering och den hårda styrningen mot högskolebehörighet har helt i onödan skapat förlorarkänslor hos tusentals pojkar och flickor som framförallt är praktiskt begåvade och/eller som kanske är så less på skolan att de hellre gör vad som helst än att gå på högskola/universitet.

Den förra socialdemokratiska regeringen har emellertid inte förmått att ta till sig de korrigerande budskap som trängseln på IV - programmen innebär. Oviljan mot lärlingsutbildningar och praktiska företagsförlagda utbildningar har varit påtaglig.
Den nya regeringens förslag till reform av gymnasieskolan innehåller i dessa delar något som socialdemokratin borde ha gjort för länge sedan.

Lärlingsutbildningarna byggs ut kraftigt, likaså de yrkesförberedande linjerna. Högskolebehörighet blir en valbar möjlighet på dessa gymnasieprogram. Förhoppningsvis genomförs många av utbildningarna i nära samverkan med näringslivet. Sedan min aktiva Friskoletid vet jag att det finns ett stort intresse hos många företag och i flera branscher att engagera sig i dessa frågor.

Man kan faktiskt få ett intressant, välbetalt, jämlikt, samhällsnyttigt och omväxlande yrkesliv utan att plugga teori i 15-20 år.
Läs mer om