Ledare: Borgerlighetens Blair
I helgen besökte statsminister Fredrik Reinfeldt Tysklands kansler Angela Merkel. Reinfeldt var inbjuden för att hålla ett tal om de nya moderaternas politik på en konferens med Merkels kristdemokratiska parti.Reinfeldt försöker lansera sig som den borgerliga sfärens svar på Tony Blair. Under sina första år vid makten var Blair oerhört dynamisk.
Reinfeldt har varit i Tyskland och pratat skattepolitek och Widar Andersson finner samma teknik hos vår statsminister som den brittisk Tony Blair har använt sig av. Foto: Scanpix
Foto:
I intervjuer i samband med sitt tal till CDU sa Reinfeldt att han avrådde sina tyska kollegor från alla fortsatta tankar på en s k platt skatt. Förslag om en sådan skatt var uppe i det tyska riksdagsvalet förra året. Reinfeldt uppmanade de tyska partivännerna att istället slå vakt om och utveckla de progressiva skatterna. Den svenske statsministerns huvudargument för sin hållning var att en modell där alla betalar samma platta skatt på kanske 25 procent, slår för hårt mot låginkomsttagarna. Att sänka skatter och att på alla tänkbara sätt göra det mer lönsamt att arbeta för låg- och medelinkomsttagare är, sade Reinfeldt, det viktigaste inslaget i de nya moderaternas strategi.
Intressant, minst sagt. Moderaterna försvarar progressiva skatter med samma hetta som socialdemokraterna. Fast medan argumentet från s är att höginkomsttagarna skulle betala för lite om skatten blev platt, anser m att låginkomsttagarna skulle få betala för mycket i ett platt skattesystem.
Nog vet de vad de gör inom de nya moderaterna. De inte bara adopterar en av socialdemokraterns kärnfrågor. De skaffar sig också en egen och stark argumentering till varför de gör som de gör. Precis så gjorde Tony Blair i sin krafts dagar.
Här får Sahlin och Lundby-Wedin lite att bita i.