Ledare: Bäst sosse vinner
När vi kommer till valet blir det jämnt. Så borgerligheten ska inte räknas ut.Med de orden i en SvD -intervju igår, påminde Göran Persson sin kommande efterträdare Mona Sahlin om svenska valrörelsers verklighet: De brukar sluta mycket jämt.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"I det här valet uppfattades inte vi som de bästa uttolkarna av vår egen politik och därför vann alliansen," säger Persson.
Och det har han av allt att döma rätt i. Sverige är ett mycket socialdemokratiskt samhälle. Det går inte att vinna val vare sig på högerpolitik eller genom vandringar för långt vänsterut.
De här sammanhangen inser förstås också moderaterna. I en nymoderat partibok som officiellt släpps i morgon - Fortsatt Förnyelse - talar författaren och partisekreteraren Per Schlingmann klarspråk om vad som gäller. Han vet att det var de "Nya moderaterna" som vann valet. Och att det är de "gamla moderaterna" som kan förlora valet 2010.
Det är inget skönlitterärt epos som Schlingmann kört igenom de moderata tryckpressarna. I den 68-sidiga pocketboken med många bilder och stor text går partisekreteraren handfast - och ibland väldigt konkret - igenom förutsättningarna för hur partiet skall uppträda framöver och en ny valframgång skall vara möjlig.
Ledare
Ett kapitel ägnas t ex lämpliga och olämpliga ord i den utåtriktade, nymoderata verksamheten:
- "Förbättra - inte förändra.
- Undersköterska - inte offentliganställd.
- Det ska löna sig att arbeta - inte sänka ersättningsnivån.
- Fler människor i arbete - inte tillväxt.
- De som tjänar minst - inte låginkomsttagare.
- Mångfald - inte privatisering.
- Människor får bestämma själva - inte välja själva.
- Enskilda företag eller enskilda aktörer - inte privata företag.
- Nya jobb - inte riktiga jobb.
- Människor som saknar jobb - inte arbetslösa.
- Människor - inte individer eller medborgare.
- Utanförskap - inte segregation".
I vissa delar påminner Schlingmanns bok faktiskt mer om ett internt PM för hur ett företags säljare skall beskriva de varor och tjänster som skall krängas, än om en handbok för förtroendevalda i ett idéburet politiskt parti. I en annan del av boken försvarar partisekreteraren partiledningens rätt att ovanifrån styra över vilka ord som skall slinka ut ur de nya moderaternas munnar. Han skriver: "Som moderat förtroendevald får vi möjlighet att använda varumärket moderaterna varför partiet måste ha ett avgörande inflytande på hur man som förtroendevald agerar."
Per Schlingmanns bok är som ett slags kvitto på Göran Perssons konstaterande om den underliggande och konstanta vänstermajoriteten bland de svenska väljarna. Det parti som väljarna uppfattar som de bästa socialdemokraterna kommer att vinna nästa val.
Moderaternas stora problem är förstås verkligheten. När de går till val nästa gång har de regerat i nästan fyra år. Förra valet kunde de genom skickliga kampanjer påverka hur de ville att väljarna skulle uppfatta dem. 2010 har människorna hunnit skaffa sig insikter och kunskaper om hur moderaterna är. Det blir ett helt annat race.
Det parti som i grunden också är det som man vill uppfattas som att vara, har naturligtvis störst chans att vinna ett mer långsiktigt förtroende hos väljarna. Med lagom doser av tradition och förnyelse och med en blandning av intuition och samhälleligt ingenjörskap bör socialdemokraterna och Mona Sahlin därför ha stora chanser att återvinna Rosenbad nästa val.