Ledare: Arbetsvänstern måste styra (s)
Inom moderaterna finns - grovt tillyxat - två huvudsakliga falanger: skattesänkarhögern och arbetshögern. Med Reinfeldt vid rodret har arbetshögern tagit kommandot. I det socialdemokratiska partiet finns traditionellt - lika grovt tillyxade - två motsvarande fraktioner: fördelningsvänstern och arbetsvänstern.
Morgan Johansson försökte flytta fram "fördelningsvänsterns" positioner när han gick till generalangrepp på ålderspensionens orättvisor på Dagens Nyheters debattsida, skriver Widar Andersson. Foto: Scanpix
Foto:
Riksdagsmannen Morgan Johansson, nyligen befriad från regeringsansvaret, gör onekligen vad han kan för att fördelningsvänstern skall flytta fram sina positioner. I en lång artikel på DN debatt gick Johansson igår till generalangrepp på ålderspensionens orättvisor och klyftor.
Ålderspensionssystemet reformerades på mitten av 199O-talet i samverkan mellan de båda regeringsblocken.
Pensionssystemets stora förtjänst är att det tydligt stimulerar till mer arbete. Vår välfärdsmodell bygger på att antalet arbetade och beskattade timmar ökar under de kommande åren. Eftersom åldersstrukturen ser ut som den gör är det inte minst äldre personer som bör sporras att arbeta lite längre än vad de gör idag.
Enligt Morgan Johansson är emellertid just detta pensionssystemets stora orättvisa. Johansson finner det tydligen stötande att den som har fördelen att kunna arbeta längre - och betalar in pensionsavgifter under många år - kan räkna med en något högre pension är den som inte arbetar lika mycket.
Här krävs besinning. Vi måste komma ihåg att pensionssystemet redan idag har en klar fördelningspolitisk profil.Människor som aldrig har betalat en krona i skatt/pensionsavgift är t ex garanterade en livslång pension. Deras pensioner betalas av andra människors skatter/pensionsavgifter. Pensionsavgifter på 18 % av lönen tas ut på alla inkomster men tillgodoräknas bara den enskilde upp till ca 300 000 kronor per år. Det betyder att den som tjänar 600 000 kronor/år betalar lika mycket pensionsavgifter till sig själv som till kollektivet. Det var en stor framgång för socialdemokraterna att få med borgerligheten på denna fördelningsmodell.
Låt nu inte fördelningsvänstern rasera vad som uppnåtts. Det finns ett tryck bland många att få mer i den egna plånboken - alliansens "jobbavdrag" var den enskilt starkaste faktorn för många s-väljare att byta sida i det nyliga riksdagsvalet. Börjar enigheten att krackelera i pensionspolitiken kan borgerligheten mycket väl återkomma med liknande reformer inom pensionssystemet. Skulle så bli fallet undergrävs en av de allra viktigaste institutionerna för arbete och solidaritet i det svenska samhället.Arbetsvänstern inom (s) måste därför hålla emot inför fördelningsvänsterns riskabla agitation.