Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lås inte in förnyelsen

Socialdemokratin är alltsedan sin tillblivelse ett slags politisk och social allians. Bredd och mångsidighet har satts före önskemål om spets och renlärighet. De borgerliga partierna är i jämförelse med socialdemokraterna att betrakta som nybörjare i alliansbyggets konst.

För Mona Sahlin, här vid årets första maj-tal i Kalmar, och socialdemokraterna gäller det nu att våga förnya. Rörelsen kan delvis lära sig av den nya offensiva borgerliga politiken.Foto: Maths Bogren/Scanpix

För Mona Sahlin, här vid årets första maj-tal i Kalmar, och socialdemokraterna gäller det nu att våga förnya. Rörelsen kan delvis lära sig av den nya offensiva borgerliga politiken.Foto: Maths Bogren/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-08-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Ledare
Tids nog får vi veta om alliansen bara var ett framgångsrikt PR-trick eller om den markerar en organisatorisk förnyelse för svensk, politisk borgerlighet.

Socialdemokratin är dock inget PR-trick. Arbetarrörelsens allians har i allt väsentligt hållit ihop sedan de stormiga åren runt ryska revolutionen 1917.

Decennier av regeringsinnehav har med framgång lierats med starka fackliga intressen, med industrins behov, med en växande offentlig sektor, med landsbygd och städer och den nationella traditionen har ofta kunnat samexistera på ett hyggligt sätt med internationella krav på anpassning och unioner.
Men världen står inte still. Den gamla s-alliansens strukturer och rutiner måste då och då ruskas om för att inte stelna.
Begreppet "vi socialdemokrater" som så gärna används av rörelsens företrädare kan, om man inte ser upp, bli mer uteslutande än omfattande.

För att hålla sin allians vital och ungdomlig bör socialdemokratin låta sig inspireras av den utåtriktade öppenhet som de borgerliga partierna använde sig av när de lanserade sin allians.

Socialdemokraterna har tillsatt fyra arbetsgrupper. Partiets kommande politik på välfärdens, klimatets, arbetslivets och den internationella politikens områden ska prövas och omprövas.

Förnyelseprocessen får inte låsas in i partiinterna sammanhang. Ett antal offentliga hearings, gärna på för politiken oväntade platser, bör arrangeras under det kommande året.

Diskussionen om den kommande skolpolitiken - en viktig del av välfärden - bör till exempel föras tillsammans med bland andra muslimska friskolor, förorts-
pedagoger, inlärningspsykologer, elever, storstadsgymnasier, utbildnings-företag och kommunala skolpolitiker.

På välfärdsområdet bör socialdemokratin också våga sig på en öppen och orädd diskussion om invandring och integration.
Det nuvarande systemet har gått i stå. Risken är stor för att övriga partier kommer att anpassa sig till sverigedemokrater och folkpartister.

Socialdemokratin har ett särskilt ansvar för att andra alternativ lyfts fram.

Genom utåtriktade och omskrivna evenemang där gammal och ny politik prövas och diskuteras ute bland medborgarna kan socialdemokratins allians få ny kraft.
I längden räcker det inte att hojta om "högeralliansens systemskifte".

Väljarna kommer att vilja veta vad socialdemokraterna har för egna tankar om "systemet".
Läs mer om