Nu förändras snart villkoren för kulturen i Östergötland.
Efter sommaren ska den regionala kulturplan, som nu går ut på remiss, fortsätta att diskuteras i våra kommuner, i landstinget och på regionförbundet Östsam.
Kulturplanen innehåller en genomgång av den regionala kulturen i Östergötland. Om den, efter beslut i Östsam, också godkänns av Kulturrådet, kommer det att innebära att de statliga anslagen till Östgötateatern, Östgötamusiken, SON med flera, förs över till den regionala nivån. Den politiska enigheten har varit relativt stor om denna förändring, som redan skett i bland andra Skåne och Västsverige.
Men med de statliga pengarna följer också ett viktigt ansvar för politikerna i Linköping, Norrköping, Östsam och Landstinget att se till att kulturen utvecklas. I Skåne och Västra Götaland har ansvaret följts av en stark vilja att stärka kulturen och att använda den för att stärka den egna regionens attraktivitet.
Det är uppenbart att man i vår omvärld, inte bara i Sverige utan också internationellt, ser kulturen som ett mycket viktigt konkurrensmedel. De regioner som inte satsar på kultur med hög kvalitet tappar i befolkning och förlorar företag; i en sådan region vill man inte bo och verka. Det finns åtskilliga exempel på att kulturutbudet har stor betydelse för företags val av etableringsort.
Nu är frågan hur starkt intresse våra valda politiker i Linköping, Norrköping, Östsam och Landstinget har för kultur. Vilken politisk vilja finns det att se till att vi kan behålla och utveckla en kultur med hög professionell kvalitet. Ska vi kunna erbjuda ett kulturutbud i klass med andra storstadsregioner på våra teatrar, på Linköpings Konsert & Kongress och Louis de Geer i Norrköping? Om vi vill åstadkomma en starkare utveckling för Östgötaregionen/Fjärde storstadsregionen så är svaret: JA. Både engagemanget för och resurserna till våra främsta kulturinstitutioner borde nu öka.
Risken finns annars att pengarna plottras bort och att den främsta kulturen på våra scener dör sotdöden, med resultatet att man, om man vill ta del av bra teater, musikal eller konserter, måste åka till Stockholm (eller London, eller Malmö, eller någon annanstans) eller hoppas på enstaka gästspel.
Vårt marknadsbolag för Fjärde storstadsregionen har i en omvärldsanalys i februari i år noterat: I både Västra Götalands- och Öresundsregionen är det intressant att notera kulturens framskjutna roll. Öresundsregionen ser kulturen "som en regional utvecklingsfaktor" medan Västra Götaland gör klart att man är och ska förbli Sveriges ledande kulturregion: "Kulturen kan få människor att växa och har stor betydelse för sysselsättning, regional utveckling och tillväxt i Västra Götaland". I sammanhanget är det relevant att jämföra med Stockholm, som lyfter fram kulturen som ett av tre huvuderbjudanden (The Culture Capital of Scandinavia).
Reflektion: I de "riktiga" storstadsregionerna ger man kulturen betydligt större uppmärksamhet än vi gör i den Fjärde Storstadsregionen. Vad beror det på? Nu är tiden mogen att förena ansvaret för de statliga kulturpengarna med en vilja att utveckla Östergötland som kulturregion. De förestående förändringarna måste bli förbättringar om vår region ska vara attraktiv. Det måste också till en bättre samverkan mellan politiken, kulturen och näringslivet. Företagen har stor nytta av ett högkvalitativt kulturliv och kan också bidra till att vi i Östergötland ska kunna erbjuda kultur av högsta internationella klass, som till exempel den skandinaviska premiären (och troligen Europapremiären) på den pinfärska Broadwaysuccé, som Östgötateatern öppnar höstrepertoaren 2012 med.
Livet blir så mycket roligare när det finns bra kultur med både spets och bredd!