Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kristen vänster blir religiös

Valförlusten förra året var tung för socialdemokraterna och Göran Persson. Men den efterföljande analysen var otillräcklig och det riktiga framtidstänkandet saknas anser förbundet Broderskap.Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Valförlusten förra året var tung för socialdemokraterna och Göran Persson. Men den efterföljande analysen var otillräcklig och det riktiga framtidstänkandet saknas anser förbundet Broderskap.Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-08-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De kristna socialdemokraterna i förbundet Broderskap håller kongress på Ädelfors folkhögskola i Småland. Broderskap är en på det hela taget trevlig, liten del av den socialdemokratiska rörelsen.

Under sin nuvarande ordförande Peter Weiderud från Arboga har Broderskap betonat det frihetliga och sökande inom den kristna vänstern på ett mycket tilltalande sätt. Förbundets attityd och retorik skiljer ofta ut sig från det mer traditionella, socialdemokratiska tes-tuggandet.

Tidigare i år riktade Peter Weiderud kritik mot slutsatserna i det socialdemokratiska partiets officiella valanalys. Han ansåg att analysen av valförlustens orsaker var för tunn på flera viktiga områden.

Enligt Broderskaps ordförande måste socialdemokratin "gå djupare in i analysen kring viktiga samhälls- och värderingsförändringar, samt väljarnas bild av socialdemokraterna som ett gårdagens snarare än framtidens parti. Valanalysgruppen tar inte hänsyn till att socialdemokraternas väljare idag skiljer sig stort från partiets medlemmar som speglar det gamla industrisamhället.

Om vi inte förmår att förmedla framtidshopp till ungdomar, storstadsbor och välutbildade med vänstersympatier, kan vi aldrig bli ett statsbärande parti i det framtida kunskapssamhället."

Klokt talat av Peter Weiderud.
Socialdemokratin måste tänka framåt. Inte bakåt. Även Broderskap själva har all anledning att satsa framåt. Medlemsantalet dalar stadigt och ekonomin sviktar.

I sin inledningstext till kongressen skriver Peter Weiderud att Broderskap behöver ett tillskott på minst en halv miljon kronor per år för att klara av att utveckla verksamheten. Nya medlemmar behövs också. Förbundet redovisar att de har 3 000 medlemmar.
Ett sätt att skaffa nya medlemmar är att öppna sig för människor som inte är kristna.

Styrelsen i Broderskap föreslår att kongressen ska besluta om att starta en särskild avdelning för religiösa människor som sympatiserar med socialdemokratins värderingar men som inte är kristna.

I förslaget till kongressen skriver Weiderud och hans styrelse att "Broderskap sökts upp av muslimer i Sverige som är socialdemokrater och som vill delta i politiken med hela sin människa, med sin vilja och känsla och med sin Gudstro och sitt tvivel".
Därför vill man starta en svensk gren av "International league of Religious Socialists" (ILRS). Medlemmarna kan, skriver styrelsen "höra till alla religioner - islam, judendom, hinduism mm".
Det finns förstås viss opposition mot förslaget. Vän av ordning kan ställa sig frågan om ett vänsterkristet förbund som Broderskap verkligen är synonymt med "religiösa socialister" i allmänhet?

Den alltmer njugga inställningen till Israel - tydligt inspirerad av styrelseledamoten Ulf Bjereld - har fört Broderskap närmare islamska vänstergrupper, vars demokratiska grundsyn är omdebatterad. Denna utveckling uppskattas självklart inte av Broderskaps mer Israelvänliga kärntrupper.

Men förslaget lär gå igenom på kongressen i Ädelfors. Och det är nog bra. Snäva religiösa/politiska rörelser är inga medlemsmagneter i Sverige.
Se bara på Kristen Demokratisk Samling - nuvarande Kd. Så länge pingstpastorernas bibeltolkning och moralism styrde partiet låg man fast förtöjd vid valresultat runt 1,2 procent. Med de betydligt öppnare och mänskligare attityder som råder inom dagens kristna, borgerliga parti har de lyft sig till ett någorlunda etablerat riksdagsparti.

Broderskap som en öppen och allmänt religiös vänsterrörelse borde ha motsvarande chanser att växa till sig.
3 000 medlemmar borde på några års sikt kunna fördubblas till
6 000. Ska man lyckas gäller det förstås att begränsa inflytandet för Ulf Bjereld och hans vapendragare i Broderskap.

Att ersätta forna tiders något ensidiga perspektiv på religiöst präglade konflikter med en annan sorts ensidighet, kommer inte att vara någon framgångsskapande strategi för Broderskap.
Läs mer om