Kriminella offer och förtryckare
Kriminalvårdsanstalten i Kumla är Sverige mest hårdbevakade fängelse. Här sitter många av de som först blivit offer för kriminaliteten och sedan själva blivit gärningsmän.Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Foto:
Ledare
Var och en förstår vilken skärande brist på vettiga livschanser det barn upplever, som strävar efter ett liv som yrkesbrottsling.
I en rapport från länskriminalen i Göteborg läser jag att man har kännedom om 276 ungdomar i de tre förorterna Angered, Bergsjön och Kortedala som är kraftigt brottsbelastade och som redan i unga år har förvärvat en tydlig kriminell identitet.
Polisen ska sätta in extraordinära insatser för att störa och försvåra rekryteringen av dessa ungdomar till de mer etablerade kriminella gängen som till exempel Original Gangsters och Naserligan.
Liknande rapporter finns i överflöd att läsa från Malmö och Stockholm. Och snart också - befarar jag - från Norrköping.
Många av de här ungdomarna drömmer om medlemskap i ett kriminellt gäng minst lika intensivt som andra ungdomar kanske drömmer om att komma med i tv-programmet "Idol", få en egen häst eller att få spela i IFK Norrköpings A-lag.
Väl inne i de kriminella gängen skolas offren in till förtryckare.
Offrets upplevelser av förnedring, rädsla och övergivenhet mixas, i en och samma person, med förtryckarens känsla av makt, betydelse och status.
Med årens gång kan en del av de här personerna bli riktigt farliga.
Vad kan då göras för att förhindra de kriminella gängens utbredning i Norrköping?
Det finns naturligtvis inga enkla recept att skriva ut. De flesta åtgärderna är dessutom väl kända. Kontinuerligt och kunskapsfyllt polisarbete har stor betydelse för att bromsa redan påbörjad brottslighet.
I de tidigare förloppen kan extraordinära insatser på de tre mest problemfyllda grundskolorna i Norrköping ha stor betydelse.
Nolltolerans mot skolk från första skoldagen och framåt skulle tillsammans med individuell stödundervisning kunna hindra många kriminella karriärer
En öppen och orädd attityd till de kriminella gängen är också viktig.
Upplever man sig vara hotad och utsatt ska man inte förvandla sig till ett offer som böjer sig och tiger still. Lika lite ska man låta sig utvecklas till en förtryckare som bara vill slå ner, krossa och låsa in.
Det bästa är att tala om det. Berätta vad man varit med om.Och fortsätta sitt liv precis som vanligt.
Så har i vart fall vi på Folkbladet bestämt oss för att göra.