Offentlighetsprincipen är en av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle. Myndigheternas verksamheter ska ske i öppna former eftersom den offentliga verksamheten angår oss alla.
Debatt
Allmänhetens insyn i myndigheternas verksamhet är viktig för att motverka maktfullkomlighet och maktmissbruk. Allmänheten ska kunna få information även om annat än det som myndigheterna själva väljer att informera om.
Offentlighetsprincipens handlingsoffentlighet ger bland annat var och en rätt att få del av allmänna handlingar, i normalfallet utan att behöva tala om varför eller vem man är. Eftersom handlingsoffentligheten betraktas som så viktig är den grundlagsskyddad.
Kommuner sköter allt oftare sina affärer genom kommunala bolag. Dessa bolag lyder även de under offentlighetsprincipen om kommunen har ett bestämmande inflytande över dem. Då Företagarombudsmannen gjorde bakgrundsarbetet till rapporten "Kommunala bolag - laglöst land" visade det sig emellertid att efterlevnaden fungerade dåligt.
Företagarombudsmannen kontaktade 17 journalister i de kommuner som granskades för rapporten. De flesta uppgav att de upplever insynen i de kommunala bolagen som sämre än i den kommunala förvaltningen och att bolagens attityd gentemot journalisterna ofta är dålig. Några av de tillfrågade journalisterna upplevde dessutom att vissa kommunala verksamheter hade bolagiserats bland annat just för att undvika insyn.
För att undersöka hur efterlevnaden av offentlighetsprincipen sköttes av de kommunala bolagen begärde vi ut ett antal handlingar från 17 kommunala bolag. Endast fyra bolag svarade på vår begäran inom en vecka.
Ytterligare tre bolag lämnade ut handlingar inom två veckor från begäran. JO har vid flera tillfällen ansett att en sådan handläggningstid inte uppfyller grundlagens krav på skyndsam handläggning. Ett bolag vägrade lämna ut handlingar med hänvisning till att personalen var på semester. JO var starkt kritisk till bolagets hantering av ärendet. Ett bolag lät Företagarombudsmannens överklagande ligga i sju månader och fick allvarlig kritik av JO för det.
Att insynen i de kommunala bolagen är så dålig utgör i förlängningen ett demokratiproblem.
Vi har sett tydliga tecken på att dessa inte visar samma öppenhet som kommuner och myndigheter gör. Inte sällan förekommer det, om man får tro vad bolagen själva skriver på sina hemsidor, att kommunala bolag strävar mot att bli marknadsledande eller ta över betydande marknadsandelar inom sitt område.
Detta är olagligt i sig eftersom kommuner ska hålla sig till sin kärnverksamhet, inte konkurrera med privata bolag. Det här innebär dock att dessa bolag sällan vill dela med sig av till exempel fakturor och avtal eftersom de då lämnar ut vad de ser som affärshemligheter till sina konkurrenter.
För att försäkra oss om att våra demokratiska ideal upprätthålls krävs en attitydförändring hos de kommunala bolagen. Dessutom bör ett stramare regelverk med tydliga riktlinjer och ansvarsområden införas.