Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klasskampen hör till historien

Foto:

Norrköping2001-06-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hans Lindberg bemöter den 13/6 mitt tidigare bemötande av Klas Corbelius klasskampsartikel. Hans tycker att Klas artikel är utmärkt och spär själv på med en bok av makarna Maj-Britt och Gunnar Inghe samt med vår egna "Kalla fakta" för att påvisa dagens orättvisor och utanförskap.
Efter detta drämmer han till med "då skriver Sonny Gynnhammar sluta upp med klasskampsnostalgin" och därtill uppmanas samme Sonny att ansluta sig till kampen och att sluta upp med att vara det orakel han inte är.

<b>Bra med analys</b>
Det som Klas och Hans talar om är samhällsanalys och det har jag inget emot, för att analys behövs är inte synonymt med klasskamp. Jag vet att det finns stora skillnader mellan grupper av människor i vårt samhälle och ännu större skillnader om vi ser ut över världen som helhet. Skillnader har alltid funnits och kommer alltid att finnas men gårdagens skillnader är väldigt avvikande från dagens dito och samhället har förändrats enormt från Marx och Brantings tid.

<b>Alla kan</b>
Jag upprepar, idag kan vem som helst bli vad som helst och man är inte av födsel och ohejdad vana fjättrad till någon viss samhällsklass, om man vill uttrycka det med klassbegrepp. Det är dags för klasskämparna att inse att vi alla finns, måste leva tillsammans och konstruktivt samtala med och försöka förstå varandra i stället för att mana till kamp.
För mig är det med politikens hjälp som vi gör livet drägligt för dem som lever under de minsta omständigheterna och för detta behöver vi ett starkt samhälle med sunda finanser.
Men det skall vara hjälp till självhjälp för dem som hamnat utanför arbetslivet i yrkesaktiv ålder och det skall vara en på solidaritetet baserad försörjningstrygghet för övriga. Därtill måste det predikas att demokrati är ett samspel mellan rättigheter och skyldigheter. Alltför många tror att demokrati primärt är en fråga om rättigheter och att samhället är till för oss och inte vi för samhället.
John F Kennedys ord "Fråga inte vad samhället kan göra för dig utan vad du kan göra för samhället" borde vara vägledande i större utsträckning.

<b>För det goda</b>
Men om det gäller att få ett samhälle som tillåter det solidariska och unikt goda eller positiva hos varje medborgare att utvecklas hur långt som helst och att solidariskt ge den trygghet åt unga, gamla, sjuka eller vem helst annan det kan vara som behöver samhällets stöd för detta så ställer jag upp.
Det är därför jag sedan några år tillbaka finns inom politiken och inom S. Varför annars tror du Hans?
Läs mer om