Kinas dubbla system fyller tio år
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kinas president Hu Jintao gjorde sitt första officiella besök i provinsen i samband med tioårsdagen av det kinesiska övertagandet av Hongkong. Han upprepade doktrinen "Ett land - två system" och underströk, som protokollet kräver, att "moderlandet kommer först".
När Storbritannien år 1997 lämnade över Hongkong till Kina var många människor oroliga för att Kinas centralregering skulle strypa Hongkongs frihet. De negativa förväntningarna har dock kommit på skam. Enligt det avtal som upprättades mellan Kina och Storbritannien 1997, garanteras Hongkong sitt egna "system" i ytterligare fyrtio år. Kina har i stort hållit sig till avtalet. Demokratirörelsen trycker emellertid på för att valen till parlamentet ska bli fria och allmänna. Hälften av de 60 ledamöterna i parlamentet utses idag av diverse affärssammanslutningar; hälften väljs i allmänna val. Ledaren utses direkt av Kinas kommunistiska regering. Avtalet mellan de båda länderna slår fast att alla ledamöter och ledaren för territoriet ska väljas av folket.
Man kan förvänta att utvecklingen så sakta kommer att gå åt det hållet. Kina har under de tio år som gått kunnat konstatera att Hongkongs marknadsekonomi, föreningsfrihet, yttrandefrihet och relativt utvecklade demokrati, inte utgör något hot mot moderlandet och centralregeringen.
Hu Jintao kanske rentav vågar släppa på kontrollen i flera av Kinas provinser? Om "ett land - två system" visar sig vara hanterligt så kanske också "ett land - flera system" kan fungera?