Kim - il - Ulf
Ulf Adelsohns närmast löjeväckande hyllningstal för den sittande regeringen för tankarna till Kim-Il-Sungs dagar skriver Widar Andersson. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Foto:
"Aldrig förr under tidigare borgerliga regeringar, (och jag har själv suttit i en av dem) har jag träffat så många nöjda glada och optimistiska människor som denna sommar".
Ledare
Enligt Adelsohn är människorna "tacksamma för själva regimskiftet, som gjort luften lättare att andas. De är imponerade av hur mycket som redan skett efter bara ett knappt år. De lyssnar med uppskattning till olika förslag av statsråden och de ser med förväntan fram mot allt ytterligare som ligger i olika utredningar för att bli ordentligt förberedda inför riksdagsbeslut under de kommande åren."
Och "på vår lilla ö i Bohuslän", fortsätter Ulf Adelsohn " andas människor ut. Den avsevärda reduceringen av fastighetsskatten gör att alla som vill, nu kan bo kvar. Inkomstskatterna har sänkts för alla och mer väntas till årsskiftet och så vidare".
Man höjer på ögonbrynen.
Äreskrifter av detta slag har jag knappt läst sedan Kim-il-Sung stod på topp. Och det är förstås lätt att ironisera över Adelsohns förbehållslösa hyllning till en regering som han själv är ingift i.
Ulf Adelsohn är förbannad på de borgerliga kritiker som genom att "kacka i eget bo" kommer att "hjälpa fram nästa socialdemokratiska regering". Mest ilsk är den förre partiledaren på den "kraftigt regeringskritiska SvD", som bl a haft fräckheten att "toppa en debattartikel med jätterubriken "Ingenting händer hos Ask".Att det dessutom är en tidigare borgerlig statssekreterare i justitiedepartementet, Krister Thelin, som skrivit debattartikeln i Svenska Dagbladet, gör definitivt inte Ulf Adelsohn på bättre humör.
När det gäller Thelin har jag faktiskt förståelse för Adelsohns kritik. Jag har, likt Adelsohn, svårt för tidigare makthavare som ger sig på sina efterträdare. Lite för mycket "surt sa räven" över sådana påhopp för att tilltala mig.
Att Svenskans debattredaktör, med glädje, tog in moderaten och juristen Thelins angrepp på moderaten och justitieministern Beatrice Ask, förtjänar emellertid ingen kritik. Tvärtom. Men i sin iver att gå till rätta med borgerlig kverulans blandar Adelsohn ihop debattsidans intresse av fri opinionsbildning med den borgerliga regeringens intresse av positivt genomslag i media.
Utöver SvD:s debattsida har Ulf Adelsohn retat upp sig på ledarskribenterna på borgerliga tidningar. Han vill att ledarsidorna ska vara mer lojala och utveckla en större " förmåga att se det goda som görs" på regeringskansliet.
Expressen och DN får sina slängar av den Adelsohnska sleven men Svenska Dagbladet är "värst". Enligt Adelsohn har ledarsidan "nästan dagligen en regeringskritisk artikel med krav på större skattesänkningar eller högre försvarsutgifter".
Ulf Adelsohn åsikter delas säkert av människor som likt honom befinner sig på klassiskt borgerliga "öar" i samhället. Men det är ingen tvekan om att de kritiska och otåliga skribenterna på Svenskans och Expressens ledarsidor är betydligt nyttigare för regeringen än vad Adelsohn är. De kritiska ledarsidorna gör dubbel nytta för borgerligheten. Dels håller de hoppet levande om att en annorlunda, borgerlig politik kanske är möjlig. Dels, och framförallt, ger de den sittande regeringen chansen att framstå som ansvarstagande och modesta i de breda väljargruppernas ögon.
Ulf Adelsohns inlägg i Gotlands Allehanda skapar nog däremot mest tillfredsställelse hos socialdemokratiska talare och kampanjarbetare.
De lyckliga väljarna på Adelsohns lilla ö i Bohuslän kommer att bli ett roande slagträ i den socialdemokratiska retoriken.