Kärnkraftskramaren Unckel
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Per Unckel uppmanar de tre LO-fackförbunden att samla alla som vill verka för en utbyggnad av kärnkraften och skriver på moderaternas hemsida: "När Sverige för mer än 20 år sedan slog in på den energipolitiska linje som alltjämt gäller var förhoppningarna om de s k alternativa energikällorna uppskruvade. Maningar att inte i förtid inteckna teoretiska spekulationer om tekniska och ekonomiska möjligheter togs inte på allvar. Nu vet vi alla mer än då. Nya energikällor kan förvisso bidra till energiförsörjningen men inte ersätta t ex kärnkraften. Läggs de svenska kärnkraftverken ner blir det fossilbränslena som tar över, med alla de miljöskador dessa för med sig. Därför bör enligt min mening kärnkraften ses som en löftesrik energikälla också för framtiden, inte som en felinvestering som Sverige snarast bör avveckla."
<b>Uppgivet och osant</b>
Per Unckel förespråkar därmed att folkomröstningsresultatet inte ska hållas. Unckel retirerar uppgivet från utmaningen att ställa om energipolitiken till långsiktigt hållbar. Det stämmer att kärnkraften har varit en löftesrik energikälla, men de bestående problemen med slutförvaring av kärnbränsle består. Därmed är det tragiskt att kalla kärnkraften för en löftesrik energikälla för framtiden. Förhoppningarna om de alternativa energikällorna ska vara fortsatt höga.
Vi vet ännu inte i vilken utsträckning de alternativa energikällorna kan ersätta kärnkraften eftersom för lite satsningar skett inom detta område. Det är uppgivet och osant av Per Unckel att påstå att förnyelsebara energikällor inte annat än till liten del kan ersätta kärnkraften.
Genom att Sverige påbörjat en successiv avveckling av kärnkraften kan vi vara ett trovärdigt föregångsland när vi verkar för en påskyndning av detsamma i Östeuropa. Men kärnkraften ska givetvis inte ersättas av olja eller kolkraft, vare sig i Sverige eller övriga Europa. Genom att verka för hårda gränser för koldioxidutsläppen visar regeringen sin helhetssyn i miljö- och energipolitiken. Minskningen av koldioxidutsläppen är inte ett mål som kan tummas på för att uppnå det demokratiskt fastlagda målet om en avvecklad kärnkraft.
Sverige importerar tyvärr kolkraft och miljöfarliga energi. Men detta beror till stor del av ekonomiska skäl. Sveriges har betydligt större möjligheter än idag att både minska energiförbrukningen och nyttja förnyelsebara energikällor. Det handlar om ekonomisk och politisk vilja.
<b>Verka långsiktigt</b>
Regeringen stängde en första kärnkraftsreaktor för att visa att man menar allvar med att följa folkomröstningen. Stängningen skedde också till stor del för att stimulera utvecklingen för ökad användning av alternativa energikällor. Om kärnkraftsavvecklingen inte påbörjas kommer alternativen aldrig tvingas bli mer effektiva i både kapacitet- och kostnadsväg.
När Per Unckel tvärtom föreslår en utbyggnad av kärnkraften vill han gå emot resultatet i folkomröstningen. Unckel väljer också att ge upp inför utmaningarna om framtidens hållbara energipolitik. Det är inte bara en god kortsiktig miljöpolitik som är viktigt. Det är lika viktigt att verka långsiktigt för visionen om ett ekologiskt hållbart samhälle. Men för detta krävs som sagt politisk vilja och handlingskraft. Något som Per Unckel och moderaterna saknar.