Jag strider för Ostlänken
Jag och Östsam driver hårt frågorna om satsningar på infrastruktur i Östergötland. Av Folkbladets ledare i går kan man förledas tro att så inte är fallet, när du skriver att "Hans uppdrag är att strida för Östergötlands intressen" med undertonen att jag inte skulle göra det.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag har vid flera tillfällen fört fram kritiska synpunkter på statens sätt att hantera satsningar på infrastruktur.Sverige befinner sig i Europas utkant och måste satsa mer på snabbare och säkrare förbindelser med kontinenten där den stora marknaden och också många konkurrenter till vårt näringsliv finns. Idag satsar Sverige betydligt mindre än många andra länder i Europa.
Jag har tillsammans med ks-ordförande Eva Isaksson Riber i Motala skrivit en motion till vår moderata partistämma i höst som just handlar om att staten måste öka satsningarna på infrastrukturen och förändra sitt system att kostnadsföra objekten.(Brevet är nedkortat av utrymmesskäl).
<b>Jan Owe-Larsson
Styrelseordförande Östsam </b>
<b>Svar direkt:</b>
Det är bra att Jan Owe-Larsson krigar för Ostlänken. Det lär behövas. För hur man än vrider och vänder på saken är det ett bakslag att satsningen på snabbjärnvägen strukits. Bakslaget har politiska orsaker; den borgerliga regeringen vill använda statens pengar till sänkningar av skatten på bl a förmögenheter och fastigheter än till järnvägsbyggen i Norrköping och förbifarter i Motala.
Med tanke på att partier i den borgerliga alliansen i valrörelsen sade sig vilja satsa fyra miljarder mer på järnvägar/vägar än vad (s)-regeringen anslog är det med förlov sagt betänkligt att samma partier - när de är i regeringsställning - visar sig vilja sänka anslagen till Ban- och Vägverket.