Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inpasset

Norrköping2001-04-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det här med kött.
Vegetarianer har länge upplevt sig ifrågasatta, att de hela tiden måste försvara sitt val att inte äta kött. Någonting påtagligt har hänt och ju fler sjukdomar som drabbar våra kor desto mindre behöver vegetarianerna förklara sig. Tvärtom känner jag mig som köttätare numera väldigt ifrågasatt, om inte öppet föraktad. Omgivningen tycks se Hannibal med behov av munkorg då de med avsky ser korv och kött ta plats på min tallrik.
Usch så omodernt och primitivt. Och är det inte farligt?!

<b>Program väcker frågor</b>
Jordbruksminister Margareta Winberg har i veckan presenterat regeringens djuretiska program. Winberg talar sig varm för såväl etiska som moraliska aspekter på djurhållning: "Vi människor kan inte hänsynslöst exploatera djuren för våra syften. Istället måste vi erkänna att djur har ett eget värde. De är levande, kännande varelser med rätt att behandlas väl. Människans egenintresse måste ge efter till förmån för hänsynen till andra varelsers behov.
Jag har länge menat att det behövs en ny syn på de djur vi människor håller. De djur som vi föder upp och lever tillsammans med måste ges möjlighet att tillfredsställa sina biologiska behov och bete sig naturligt."
Hur mycket egenvärde kan vi ge djuren och fortfarande föda upp dem för slakt och föda? Hur mycket ska vi respektera djuren och fortfarande tugga och svälja? Vad är naturligt beteende för gödgrisar och mjölkkor? Vilka biologiska behov ska vi låta djuren tillfredsställa?

<b>Komplicerade begrepp</b>
Inget onödigt lidande och ingen onödig stress borde vara självklart för djuruppfödning och slakt. Djurskyddslagstiftningen ska vara tydlig och värna gott omhändertagande a djur som inte endast får behandlas som ptentill inkomst.
Begrepp som etik och moral borde däremot vara mer komplcerade för en jordbruksminister som företräder den lilla grupp som fortfarande försörjer sig på jordbruk och djuruppfödning.
Regeringens formuleringar kring det djuretiska program kan ifrågasättas av både köttätare och vegetarianer. De som har starka uppfattningar om djurens rättigheter brukar ha sådana etiska och moraliska betänkligheter att de inte äter kött. Men att värva fler vegetarianer är knappast programmets syfte eller en uppgift för regeringen som igår hävde importförbudet av kött.
Att regeringen kallar sitt program "Lyckligare djur" gör kluvenheten än större. Vad är en lycklig gris?
Läs mer om