Inget rejält systemskifte
I politiken är det att liknas vid en dödskyss att bli anklagad för att vilja åstadkomma ett "systemskifte." Eftersom det politiska systemet i Sverige per definition är socialdemokratiskt så är det oftast borgerliga politiker som beskylls för, och försvarar sig mot, påståenden om att de vill skifta system.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Något mer omvälvande än en avreglering av apoteksmonopolet lär väl regeringen Reinfeldt kunna åstadkomma på fyra år. Men något rejält systemskifte skall vi nog inte förvänta oss. Små, små myrsteg mot ett samhälle med något " mindre stat och mer privat" lär vi nog däremot få vara med om. Systemskiftet smyger sig på så stilla och sakta att vi knappt märker det.
Det socialdemokratiska "big-state" systemet stod i zenit för 25-30 år sedan. En av de mer vältaliga i den krets av nostalgiker som fortfarande längtar efter socialdemokratins 1970-tals skepnad är vänsterdebattören Göran Greider. Han medverkade i samma P1 - program som Rudbeck i går morse. Greider påpekade helt riktigt att även socialdemokratin medverkar i det långsamma skiftet av system. 1970-talets inflations- och devalveringsekonomi, en offentlig sektor i snabb expansion och löntagarfonder, känns väldigt långt borta idag. Systemet körde i drickat kort sagt. Steg för steg har sedan i huvudsak socialdemokratiska regeringar anpassat systemet till global ekonomi, ny teknik, EU och till nya medborgerliga förväntningar och värderingar. Och det har gått bra i stort sett.
Man bör hissa en varningsflagg för att det inte kommer att gå lika bra för Reinfeldts regering. Risken är att de blir för ideologiska och för privatiseringsinriktade. De kan dra på så mycket att systemet pajar. Och då blir det inte kul för vare sig medborgarna eller moderaterna.