<I>Ledare:</I> Vem blir skolminister efter Wärnersson?
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trots att det endast är åtta månader kvar till valet lämnar Wärnersson regeringen. Eller kanske just därför.
<b>Spekulationer</b>
Vid riksdagens öppnande i höstas så spekulerade många i en regeringsombildning. Det bedömdes vara sista chansen för Persson att vässa teamet innan valet. Men Göran Persson, lika oförutsägbar som vanligt i dessa sammanhang, gjorde ingen ommöblering. Många var då specifikt besvikna att ingen förändring gjordes för ansvaret av skolfrågorna.
Wärnersson är en uppskattad minister på sitt departement och torde ha trovärdighet i skolans värld eftersom hon själv varit rektor och lärare över 20 år. Trots detta blev Wärnersson aldrig riktigt rätt som skolminister.
Visst har hon synts i media och vågat tagit debatten, men av olika anledningar blev det sällan bra. Sin långa erfarenhet och kompetens inom skolområdet till trots, har Wärnersson angripits hårt från alla håll och var inte något starkt kort för socialdemokraterna i skoldebatten. Det skulle varit svårt att gå in i valrörelsen med Ingegerd Wärnersson vid rodret för skolfrågorna som kommer att bli en av valets största.
Kanske hade det kommande beskedet om Wärnerssons avgång även något inflytande över Göran Perssons besked att Mona Sahlin stannar. Göran Persson ville absolut inte mista ännu ett kvinnligt statsråd under mandatperioden.
<b>Stökigt</b>
Det har varit stökigt i Perssons regering, ovanligt många statsråd har slutat och omflyttningar har skett flera gånger. Kvinnorna som har slutat under innevarande mandatperiod har också ersatts av män. Laila Freivalds avgick och ersattes av Thomas Bodström. Maj-Inger Klingvall avgick och ersattes av Jan O Karlsson. Regeringen är inte längre jämställd. Om Persson idag berättar att även Wärnersson ersätts av en man så kommer könsfördelningen att bli 12-8 till männen. Det är inte bra för det nyligen fastslagna feministiska partiet som i övrigt håller hårt på principen "varannan damernas". Perssons buffelstämpel riskerar att öka och förtroendet hos kvinnliga väljare att minsa om regeringen tillåts ha en skev könsfördelning.
Eva Johansson, avgående riksdagsledamot i utbildningsutskottet från Upplands Väsby vore en rutinerad men för tråkig minister. Bristen på kvinnliga kandidater till skolministerposten kan göra att ytterligare en man tar plats i regeringen. En variant vore annars att något annat statsråd tar över skolfrågorna, exempelvis Thomas Östros, och bereder plats för en kvinna att ta ansvar för högskolepolitiken.
<b>Metallare?</b>
Om man vågar spekulera när oförutsägbare Persson är framme kan möjliga kandidater till skolministerposten i övrigt heta Tomas Eneroth, metallarbetare från Växjö, riksdagsledamot sedan 1994 och ledamot i utbildningsutskottet. Eneroth arbetar dessutom som sakkunnig hos Wärnersson och har god insyn i skolministerns ansvarsområde. Ett annat namn som vore roligare, men mindre troligt är tidigare SSU-förbundsordförande och nuvarande ABF:s förbundsordförande Karl-Petter Thorvaldsson.
Det allra roligaste namnet på Wärnerssons efterträdare vore Widar Andersson. Men det är också det minst troliga. Widar Andersson har varit riksdagsledamot från Gävleborg, är ersättare till Europaparlamentet, ordförande i kommittén för hemlösa, samt ordförande i Hasselarörelsen. Men han är även ordförande i friskolornas riksförbund. Kanske gör Anderssons förkärlek för friskolor honom omöjlig i en regering vars retorik snarare vill beskära än bejaka friskolornas ställning.