Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Världen sörjer

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-09-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Samhörigheten sträcker sig över Atlanten. Klockan 12 igår iakttogs tre minuters tystnad för att visa sorg och deltagande med det amerikanska folket. Men gårdagen var också ett ställningstagande mot terrorism och en manifestation för demokrati, fred och frihet.
Göran Persson sa i samband med minnesstunden i regeringskansliet: "Demokratin klarar det här, vi är många runt om i Europa som har samma tanke. Vi tystnar i tre minuter och sörjer. Sedan höjer vi åter våra röster. Vi vill leva i trygghet och vi tänker värna om demokratin."

<b>Guillou gick ut</b>
Över hela Sverige deltog människor i manifestationen. På Stockholms centralstation stannade tågen och i Norrköpings köpcentrum stod människor stilla mitt i lunchruschen. Bok- och biblioteksmässan i Göteborg stannade upp under de tre tysta minuterna. Men författaren Jan Guillou skyndade sig strax före klockan 12 ut från mässan med följande förklaring: "Detta är ett hyckleri jag inte vill delta i. De tre tysta minuterna är en våldsam disproportion som bygger på missförståndet att vi skulle vara amerikaner och inte européer. Bokmässan skulle inte ha en liknande manifestation för två miljoner döda araber i Irak, eller för tre miljoner döda vietnameser. Detta visar att vi gör skillnad på människoliv och människoliv", sa Jan Guillou till TT.

Men att människor förfäras och vill visa sin medkänsla över det som hänt i USA, betyder inte att man inte känner sorg för tragedier i andra länder.
Hur ska man förresten tolka Guillous påstående om "missförståndet att vi skulle vara amerikaner och inte européer"? Jag hoppas och tror inte att Guillou menar att Sverige endast ska känna solidaritet och medkänsla med européer eftersom det rimmar illa med hans övriga tal om sympatier med Irak och Vietnam.
Att historiens värsta terrorattack med kanske tiotusentals oskyldiga offer påverkar människor över hela världen djupt, är naturligt. Det nästintill unisona internationella fördömandet av terrorattacken och en gemensam internationell sorgemanifestation är viktigt.
Varför kan inte Guillou hålla sig stilla under tre tysta minuter när människor är ledsna och berörda över alla döda oavsett deras nationalitet?
Jan Guillou skulle rimligen verka för att andra katastrofer får mer uppmärksamhet än att försöka förvandla gårdagens sorguttryck till en politisk markering mot Sveriges amerikanisering.
Läs mer om