<I>Ledare:</I> Valet börjar på s
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att skolan skulle bli en av årets viktigaste frågor är ingen nyhet. Inte heller är det en nyhet att Stockholm ofta är ett ord på partiledarnas läppar. Politiken som bedrivs i huvudstaden är ett ämne som alla partier lockas att debattera, angripa och försvara. Stockholm har blivit borgerlighetens skyltfönster, en slags experimentverkstad för utförsäljningar och privatiseringar. Regeringen har därför deklarerat att kampen om makten i Stockholm kommer att bli en av stridsfrågorna i valrörelsen. Deklarationen är knappast ett framgångsrecept.
Det borgerliga vanstyret i landstinget och det hårdföra borgerliga styret i Stadshuset är visserligen bekymmersamt. Den akuta bostadsbristen, stora segregationsproblem och utslagning är allvarliga problem som den borgerliga majoriteten riskerar att försämra. Men regeringens strategi att göra Stockholm till en riksangelägenhet kommer knappast att gagna några andra än den socialdemokratiska oppositionen i Stadshuset och Stockholms läns landsting. Att fokusera på Stockholm är ungefär lika intressant för de som bor i Åtvidaberg som om Göran Persson talade om Amsterdam.
Att tillsätta Mona Sahlin som storstadsminister var mycket bra. Storstadspolitiken har varit alldeles för styvmoderligt behandlad av socialdemokraterna. Eftersom Stockholm till skillnad från Göteborg, Malmö och Uppsala också är landets största och enda storstad som har borgerlig majoritet, så torde det vara tydligt var Sahlin har sin främsta utmaning. För resterande statsråd bör uppmärksamheten delas lika till övriga landet som har minst lika stora problem, om än av annan art.
<b>Mantra</b>
Generellt är det fortfarande Göran Perssons och socialdemokratins mantra som har greppet om den politiska dagordningen. Vård, skola, omsorg, vård, skola, omsorg, vård, skola, omsorg, vård, skola, omsorg. Upprepningen kan kännas uttjatat, men denna treordskombination är det som alla väljare hört och alla politiker sagt. Vård, skola, omsorg är kärnan i välfärdspolitiken, kärnan som alla vill värna och förbättra.
Vård, skola, omsorg dominerade valdebatten 1998, men kommer helt klart att stå i fokus även i detta års valrörelsen. Att tala om vård, skola, omsorg är ett effektivt sätt att parera moderaternas skattesänkningslovsång.
Skatterna var ett av de ämnen som framför allt Bo Lundgren och Göran Persson debatterade i onsdags. Visst är skatter viktigt. Men skatter är inte målet - det är ett medel. Att tala om skattesänkningar som om skattenivåerna hade ett egenvärde vilket somliga moderaterna tenderar att göra är mindre klokt än att tala om vård, skola, omsorg. Vilken kvalitet skolan eller äldreomsorgen ska ha avgör skatternas nivå - inte tvärtom.