Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Unionen får inte blunda

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-03-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De katolska värderingarna präglar till stor del fortfarande det irländska samhället. Det är förbjudet med abort förutom vid restriktiva undantagsfall. Undantaget att tillåta abort kommer av ett fall då en fjortonårig flicka begärde abort efter en våldtäkt. Lidandet efter våldtäkten var givetvis enormt och om flickan inte fick genomgå en abort så var risken stor att hon skulle ta sitt eget liv. Den uppmärksammade rättegången utföll till flickans fördel. Domen blev ett prejudicerande fall som innebär att abort är förbjudet såvida inte moderns liv är i fara. Det är detta sista kryphål som Irland imorgon ska folkomrösta kring.
Regeringspartiet har föreslagit ett tillägg i grundlagen som anger att risk för självmord inte längre ska vara ett lagligt skäl för abort. Den katolska lobbyn stödjer detta och strider för att abort ska vara totalförbjudet oavsett graviditetens konsekvenser för kvinnans hälsa eller andra omständigheter. Folkomröstningen kan leda fram till att utförda aborter kriminaliseras, såväl kvinnan som den som hjälper henne kan riskera 12 års fängelse. En omyndig våldtagen flicka ska tvingas fullfölja en graviditet och föda resultatet av övergreppet enligt den katolska kyrkan på Irland. Må Gud se till att så att de inte blir bönhörd imorgon.

Den politiska och religiösa spännvidden är stor inom den europeiska unionen. Men när främlingsfientliga högerpopulister får ökat väljarstöd och ingår i landets politiska majoritet som exempelvis i Österrike och Danmark så ska inte övriga länder vara tysta. Inte heller när det gäller Irlands folkomröstning och inställning till aborter ska unionen blunda.
Kvinnors makt över sin egen kropp är en rättighet som måste försvaras. För kvinnor som av olika skäl inte kan eller vill fullfölja en graviditet så måste abort vara ett tillåtet och accepterat alternativ. Detta även i religiöst präglade samhällen som Irland. Förhoppningsvis kan morgondagens folkomröstning visa att majoriteten av befolkningen vill ta ett steg bort från förkastlig moralkonservatism predikad av en alltför inflytelserik kyrka.
Läs mer om