Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Unga går till val

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den 15 september är det val. Men redan nästa vecka ska 300 000 gymnasie-elever över hela Sverige få rösta. Ungt Val är en unik satsning för att se vilka politiska sympatier som ungdomar har idag.
Än viktigare är att alla gymnasieungdomar får tillfälle att lära sig mer om de politiska partierna och ta ställning.
Skolval är viktiga eftersom de ger kunskap och erfarenhet kring ett val går till. Demokrati - allas rätt till inflytande, majoritetsval, principen om en person en röst - är en kunskap som bäst förvärvas genom praktik.
För alla som får rösta för första gången i höst är Ungt Val också en uppvärmning. Majoriteten av gymnasieeleverna är inte medlem i ett politiskt parti eller ungdomsförbund. Det är svårt att bilda sig en politisk uppfattning om intresset för politik tidigare varit lågt eller kanske till och med obefintligt.
Genom att förbereda ett genomförande av skolval så diskuteras politik och vad de olika partierna står för. Att öka samhällsintresset och minska politikerförakt hos unga människor är en viktig uppgift.

<b>Skolrösta oftare</b>
Med fyra års mandatperioder så kan en elev passera genom hela gymnasiet utan att ett val infaller. Frågan är därför om inte skolval skulle behöva arrangeras oftare än det år som ordinarie val infaller. Att gå i gymnasiet samtidigt som ett val inträffar är lärorikt.
Valrörelsen ger ökad politisk diskussion, fler politiska besök och tillgång till bland annat kampanjmaterial.
En pågående valrörelse samtidigt som elever i gymnasienivå har samhällskunskapsundervisning är mycket värdefullt. Eftersom mandatperioderna är längre och inte alla gymnasieelever får chansen att uppleva ett val under sin skoltid måste andra möjligheter till höjd politisk temperatur ges. Ett skolval kan vara ett klokt sådant tillfälle.

<b>Ungdomsröst</b>
Eftersom Ungt Val nu genomförs på ett stort antal gymnasier över hela landet så blir utslaget mycket intressant. Mindre än ett halvår innan valet så berättar hundratusentals ungdomar - en hel del med rösträtt även i höstens val - vad de tycker är viktigt och vilket parti som ligger dem närmast.
En bättre opinionsundersökning och ungdomsmarkering kan knappast höras. Valet nästa vecka kan därmed även ha betydelse för valet den 15 september.
Läs mer om