Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Unga återvänder till s

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-06-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Göran Persson säger att det går bra för Sverige. De borgerliga protesterar. Att det går bra för socialdemokraterna skulle nog de borgerliga också vilja protestera emot, men det verifieras i opinionsundersökning efter opinionsundersökning. En av de tyngsta väljarsympatiundersökningarna utförs av Statistiska centralbyrån (SCB). Deras undersökning utförs endast två gånger per år och är betydligt mer omfattande än de opinionsundersökningar som redovisas varje månad. SCB:s sista underökning innan valet kom för en vecka sedan. Där bekräftas att de borgerliga partierna förutom att ha misslyckats att lansera ett trovärdigt och sammanhållet regeringsalternativ - också minskar sitt respektive väljarstöd.
Socialdemokraterna är åter opinionsundersökningens största vinnare. En uppgång på 6,7 procent i jämförelse med valet 1998 ger hela 43,1 procent av rösterna vilket också är statistiskt säkerställt. Särskilt roligt för socialdemokratin är siffrorna som visar att de unga vänder tillbaka till partiet. I åldersgruppen 18-24 år samlar socialdemokraterna idag ett lika starkt väljarstöd som i snittet av befolkningen. Så har det sannerligen inte varit på länge. I SCB:s undersökning i maj 1998 så fick (s) endast 27,6 procent och i valet förlorade partiet första-, andra- och tredjegångsväljarna som i första hand valde ett annat parti än socialdemokraterna. Om den trenden nu är bruten så har socialdemokraterna stora chanser att se sitt starka väljarstöd befästas på längre sikt. Partitrogenheten mellan valen har minskat, men det har avgörande betydelse vilket parti första- och andragångsväljarna röstar på. Det politiska slaget om framtiden handlar om att få förtroendet från framtidens väljare.

<b>Rubrikerna</b>
SCB:s partisympatiundersökning är en gedigen lunta av tabeller. Men att bara läsa rubrikerna säger en hel dl av hur det ser ut i den svenska partifloran. Så här har SCB rubricerat de stycken där partiernas väljarstöd sammanfattas och kommenteras: "Moderaterna. Lägsta noteringen sedan valet." "Socialdemokraterna. Uppåt igen - ny toppnotering sedan valet." "Kristdemokraterna. Ingen ljusning." "Vänsterpartiet. Fortsatt nedåt." "Miljöpartiet. Ett år under 4%-spärren." "Centern. Hänger med." "Folkpartiet. Hänger kvar."
SCB:s undersökning är helt enkelt endast rofylld läsning för Göran Persson och socialdemokraterna. Centerpartiet och folkpartiet står stilla i jämförelse med valresultatet från 1998, men det ansågs också vara katastrofvalresultat. För övriga partier förutom socialdemokraterna så måste resultatet från förra valet framstå som det viktigaste målet för närvarande.

<b>12 veckor kvar</b>
Det återstår nu bara 12 veckor till valet. Visserligen avgör numera alltfler väljare hur de ska rösta under valrörelsens sista månad, vilket är synnerligen viktigt för det socialdemokratiska valmaskineriet att minnas. Men om inte SCB:s väljarundersökning ska visa sig vara en ganska träffsäker profetia av valresultatet så är det dags för de borgerliga att lägga in en högre växel. SSU:s tidning Frihet har frågat några borgerliga företrädare hur de ska tillbringa semestern. Bo Lundgren svarade att en del sol och bad skulle försöka hinnas med. Det är bäst att han väljer någon välbesökt strand där nöje kan förenas med nytta. Att dela information och anordna valaktiviteter på en strand är ingen dum idé. Men att bara jobba på solbrännan befäster det som för alla andra än de borgerliga partiledarna framstår som sannolikt; de kommer att få fortsätta slåss med varandra i opposition efter höstens val.
Läs mer om