Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Tragiskt och skrämmande

Norrköping2001-11-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett flygplan har kraschat i New York. Nyheten gav kalla kårar. I söndags var det exakt två månader sedan flygkapningarna och krascherna i World Trade Center och Pentagon. Visst händer flygolyckor, men vad säger sannolikhetsläran. Huruvida det var ytterligare ett terrordåd mot USA vet jag inte i skrivande stund. De första signalerna tydde inte på det. Men vad som än orsakat den förlorade flygplansmotorn och kraschen i den folkrika stadsdelen Queens, så är det tragiskt och skrämmande. Säkerhetsfrågan är lika intressant oavsett om gårdagens krasch var en olycka eller ett attentat. Hur kan kapare ta över ett plan? Hur kan en motor lossna? Tills människor känner sig säkra så kommer fler att hålla sig på marken och fler vara kritiska till start och inflygning över städer (tänk exempelvis på hur lågt planen flyger över Norrköping).
För flyget innebar gårdagen ytterligare en svart dag i den krisdrabbade industrin. Tusentals människor avlider i trafikolyckor utan att det märks någon skillnad i antalet bilresenärer. Trots att de tragiska flygolyckorna i USA skett med amerikanska flygbolag, så väljer människor över hela världen andra färdmedel. Att krascha från 10 000 meters höjd är för de flesta en mer skrämmande och felaktigt nog också en mer realiserbar dödsorsak än att krocka med en långtradare på E4.
Läs mer om