Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Svårt att mota (s) från Rosenbad

Norrköping2001-11-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gott humör, gott självförtroende och stor tillförsikt inför valet nästa år är en passande beskrivning av stämningen på den socialdemokratiska kongressen. Det goda humöret förbättrades ytterligare av att två undersökningar som publicerades under kongressveckan visar att partiet är på frammarsch i opinionen. Ändå har dessa undersökningar inte i någon större utsträckning hunnit påverkats av kongressen och det kraftiga massmediala genomslag som den har fått. S-kongressen var den helt dominerande politiska händelsen förra veckan.
Denna mediala bild av kongressen stämmer ganska väl överens med partiets självbild. Det var inte ett stukat parti med historiskt låga 36 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet som höll kongress i Västerås. Det var det statsbärande partiet. Den långa raden av statsråd som företrädde partistyrelsen och de många internationella statsmän som besökte kongressen, förstärkte bara bilden av det som alla redan visste - att det var här som riktlinjerna för styret av landet under de närmaste åren gjordes upp.

<b>Största styrkan</b>
Denna självbild är socialdemokratins största styrka och största svaghet. Styrka för att man mejslar ut sin politik utan att oroligt titta sig över axeln på de övriga partierna och för att det ger partiet en enorm kraft.
En svaghet för att det kan göra partiet övermodigt och riskerar att ge ett skimmer av maktfullkomlighet. Men det senare blir allt svårare att göra gällande. Socialdemokratin har förändrats ordentligt sedan betongpolitikens främsta dagar. Det går således inte längre att avfärda den positiva självbilden med att socialdemokratin är ett okänligt maktparti ångt från väljarna. Fråga efter fråga på kongressen har handlat om hur de små människorna ska kunna stärkas. Och det har varit metallarbetare, studenter och undersköterskor som har förhandlat med ministrarna om nya skrivningar i riktlinjer och partiprogram.
Socialdemokratin har dessutom tydligt återknutit banden med sina friheteliga rötter. Det ser man i frågor som rasism jämställdhet och olika former av diskriminering - inte minst av homosexuella. Det är befriande.
För socialdemokratin gäller det nu att väl förvalta den positiva stämningen och det gaska goda läget inför vaet nästa år. I politikens värld är tio månader lång tid och mycket kan fortfarande hända. Göran Persson och det socialdemokratiska partiet kunde dock inte få en bättre upptakt på valrörelsen en den kongress som nu lagts till handlingarna. Det blir inte lät för oppositionen att tvinga ut Persson från Rosenbad.
Läs mer om