<i>Ledare:</i> Skatteduellen
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Även om de flesta börjar känna sig mätta på debatten om vem som egentligen skapade statsskulden så är det viktigt att minnas låneskulden när partier som vänsterpartiet gärna lovar reformer i utbyte mot slopade budgettak och överskottsmål. Ekonomi och skatter är alltid en avgörande diskussion för vilken välfärd vi har råd att finansiera, såväl idag som i framtiden.
<b>Många ämnen saknades</b>
Men ekonomi är ändock endast ett medel. Människor är mer intresserad av situationen på arbetsmarknaden, antalet lärare i skolan, tillgängligheten till kollektivtrafik och rimliga boendekostnader, än om skatten ska vara några kronor högre eller lägre. För att vara en timme lång debatt så utelämnades förfärande många angelägna ämnen. Integration, jämställdhet, regional utjämning och miljöproblemen var bara några ämnen som oförtjänt lämnades utan kommentar. KG Bergström borde ha ställt några frågor och styrt debatten till fler ämnen istället för att bara hälsa välkommen.
Bo Lundgren måste dock ha en eloge för att han försökte föra över debatten till fler sakpolitiska områden. Mikael som en av de tusentals personer som hade villainbrott och förmodligen inte kommer att få se att gärningsmännen grips, var ett av de konkret exempel som Lundgren tog upp. Att tala om konkreta personer är ett bra sätt att föra fram sin åsikt. Den var också när han kritiserade den så kallade expertskatten som gör att viss inflyttad arbetskraft som xempelvis filminstitutets Åse Kleveland betalar betydligt mindre skatt än andra personer med jämförbara inkomster. Att Kleveland dessutom är socialdemokrat gjorde Lundgrens angrepp till den riktiga fullträffen som Lundgren fick på Persson i debatten.
<b>Persson överlägsen retoriskt </b>
Debatt är retorik och i kampen om retorisk mästare så vinner alltid Göran Persson över Bo Lundgren. Moderatledaren är duktig på att hitta levande exempel på problem i samhället, men han lyckas aldrig evandegöra språket. Bo Lundgrens kroppsspråk är obefintligt och hans stela uppsn väcker vare sig sympati eller förtroende. Och politik handlar också om känslor och trovärdighet. Göran Perssons mer värderingsmässiga inlägg förmedlar en starkare känsla till de som lyssnarän någon som enbart radar up siffror.
Gällande trovärdighet så har inte heller Bo Lundgren någon chans att utmana Persson om statsministerrollen. En borgerliga valallians känns alltmer bräcklig och osäker. Skillnaderna mellan de borgerliga partierna är för stora och Lundgren ger inte intryck av att kunna samla en regeringsduglig koalition bakom sig. Förutom detta så är den moderata politiken i sig motsägelsefull. Göran Persson kallade den i onsdags träffande för moderatteater. Bo Lundgren säger en sak, men de moderata företrädarna driver i praktiken en annan politik. Att moderater också vill ha en bättre skola, vänligare äldreomsorg och fler arbetstillfällen råder ingen tvekan om. Men det är hur de vill genomföra detta som känns oroväckande långt från målet. Göran Persson berättade i duellen vad Gunnar Hökmark svarat på frågan vad moderaternas första förslag skulle vara om de vann valet. Ta bort förmögenhetsskatten och sänka aktieutdelningsskatten hade Hökmark svarat. Detta säger mer om moderatpolitik än Bo Lundgrens framträdande i onsdags.