<I>Ledare:</I> Skatt är solidariskt
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om denna attitydförändring bland de unga också kommer att resultera i mer svartjobb, ökat skattefiffel och allmänt låg skattemoral när de blir vuxna så hotas välfärden.
Men så behöver det inte vara. Riksskatteverkets undersökning är främst alarmerande eftersom den återigen visar tecken på bristande samhällskunskap hos en stor del av dagens gymnasieungdomar.
<b>Viktigt att se sambandet</b>
Dålig skattemoral och positiv inställning till svartjobb är ett problem som till stor del kan informeras bort. Att Riksskatteverket nu vänder sig direkt till unga människor med information om skatter och svartarbete är välbehövligt.
Om många ungdomar inte vet varför vi betalar skatt är det inte så märkligt att intresset för att göra detsamma är lågt.
Det är viktigt att människor tidigt får klart för sig vad det finns för ekonomiska samband i samhället. Exempelvis att förklara sambandet mellan skatt och välfärd. Det är också av yttersta vikt att förklara hur välfärdens utformning och finansiering styrs politiskt och alltså går att påverka.
Transfereringssystem och generella välfärden är två begrepp som kan upplevas diffusa. Men det går att förklara för ungdomar även under 16 år. Under livets början och slut så är människor i behov av stöd och hjälp som kostar pengar.
Som barn är det verksamhet som exempelvis mödravårdscentral, barnomsorg och skola. Likaså får barnens föräldrar ekonomiskt stöd som föräldrapenning och barnbidrag. Som åldersstigen pensionä så måste det finnas tillgång till exempelvis sjukvård, hemtjänst och god äldreomsorg.
Detta finansierar samhället gemensamt för att komma alla till del. Intäkterna till denna välfärd kommer från en annan åldersgrupp. Generellt så är det under människors produktiva tid, ungefär 20-60 års åldern, som man bidrar mer till välfärdens finansiering än vad man själv kostar densamma.
De flesta har slutat skolan, vårdbehovet är litet och majoriteten av människorna i denna åldersgrupp arbetar och betalar skatt. Genom att förklara konsekvenserna för välfärden när människor väljer att smita från skatten, så kommer förmodligen inställningen till svartjobb att ändras drastiskt.
<b>Attityden kan vändas</b>
Svartjobb kan för vissa låta bekymmerslöst. Men få unga tycker nog att svartjobb är problemfritt om det försämrar personaltätheten på farmors äldreboende eller ger sämre läromedel och undervisning i skolan.
Utan att se sambandet mellan den generella välfärden och dess gemensamma finansiering är det omöjligt att vända attityden hos unga människor.
Men det är inte omöjligt att informera om sambandet och vända attityden. En generation som i övrigt anser att solidaritet och jämlikhet är viktigt går givetvis att övertyga om att svartjobb är fel och att man måste betala skatt. Skatt kanske inte är sexigt, men det är solidariskt.