Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> (S)iffror att vara stolt över

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-12-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Igår presenterade Statistiska centralbyrån (SCB) även partisympatiundersökningen fördelad på varje valkrets i landet. Trots att denna är mindre tillförlitlig på grund av lägre antal tillfrågade personer och större felmarginal, så finns det flera intressanta indikationer hur partierna förändrat sitt väljarstöd i Östergötland. Låt oss göra en tillbakablick vilket väljarstöd partierna haft under mandatperiodens tidigare år och vilket stöd partierna i Östergötland har just nu när valrörelsen stundar.
I partisympatiundersökningen görs ingen åtskillnad mellan de olika politiska nivåerna. Det har också blivit vanligare med så kallad split vote, vilket innebär att en person röstar på olika partier i främst kommunval och riksdagsval. Men frågan som personerna i undersökningen svarat på har inte varit "vad ska du rösta på". Undersökningens siffror anger vilket parti som människor tycker är bäst och sympatiserar mest med. Att se i vilken utsträckning östgötarna sympatiserar med de olika partierna är mycket intressant när det återstår endast 276 dagar till valet.

<b>Socialdemokraterna</b>
Regeringspartiet stärker sitt stöd även i Östergötland. I november 1998 hade socialdemokraterna 38 procent av väljarsympatierna i Östergötland. Ett år senare hade stödet ökat med nära 2 procent. Förra året och i detta års mätning har partiet stärkt sin ställning till över 46 procent. Det innebär att den svacka som syntes i maj för drygt ett halvår sedan är upphämtad. Den generella trenden är att socialdemokraterna ökat sina sympatier generellt bland alla människor oavsett utbildning och inkomst. Exakt hur mycket av uppgången som kan tillskrivas partiet lokalt är svårt att avgöra. Men socialdemokraterna ligger i Östergötland 6,4 procent över rikssnittet. Det ska partiet i länet vara stolt över! Något extra riksdagsmandat och fortsatt s-majoritet i flera kommuner efter valet är inte en orimlig profetia.

<b>Moderaterna</b>
Moderaterna i Östergötland har inte lyckats öka invånarnas partisympatier. För ett år sedan fick moderaterna mindre än 20 procent i länet. De har nu hämtat upp det något och får 21,7 procent i SCB:s senaste mätning. Men i jämförelse med väljarstödet 1998 och 1999 på drygt 25 procent är det ett märkbart svagt parti som står främst i oppositionen och påstår sig vilja tar över både regeringsmakten och kommuner i länet. Lundgren-effekten och det allmänt sjunkande intresset för moderaterna har säkerligen påverkat även de östgötska invånarna. Men att moderaterna har 2,1 procent lägre stöd i Östergötland än i landet generellt får Jan Owe-Larsson & c:o grubla över som julklapp.

<b>Vänsterpartiet </b>
Partiet som förlorat mest i Östergötland är vänsterpartiet. Med 8,2 procent av partisympatierna i Östergötland så får vänsterpartiet se sig omsprungna av kristdemokraterna som valkretsens tredje största parti. Vänsterpartiet har 3,2 procent lägre stöd i Östergötland än riket generellt. Vänsterpartiet har, som på riksnivå, sjunkit i Östergötland. Men precis som moderaterna hamnar alltså vänsterpartiet betydligt lägre i denna valkrets än riket i snitt. Avsaknad av starka lokala profiler och politiskt trasselsudd som med maxtaxan i Norrköping kan ha påverkat detta.

<b>Övriga</b>
Andra partier som förlorat mycket väljarsympatier i Östergötland under mandatperioden är miljöpartiet och kristdemokraterna. Kd får i den senaste mätningen 8,7 procent i valkretsen. Miljöpartiet får extremt låga 1,7 procent. Miljöpartiet kommer antagligen att hamna utanför riksdagsrepresentation efter valet. Frågan är om inte samma sak kommer att hända i flera kommunfullmäktigeförsamlingar i länet.
Två partier som just nu däremot ligger bra till i Östergötland är faktiskt folkpartiet och centerpartiet med 6,1 respektive 6,9 procent. Det innebär att partierna fått ett ökat stöd med ungefär 3 procent sedan förra året. Båda ligger nu klart över snittet i riket som är 4,9 respektive 5,8 procent. Men med tanke på deras berg- och dalbana i statistiken för denna valkrets så är det ingen säkerställd uppgång som kan inbringa någon julefrid för Östergötlands folkpartistiska och centerpartistiska företrädare. Vilka nu dessa anonyma människor må vara.
Läs mer om