<i>Ledare</i> Schyman höll seminarium
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Fördubbling</b>
Gudrun Schyman försökte i sitt inledningsanförande uppmana ombuden till gott självförtroende. Trots den senaste tidens nedgång i opinionen så vill Schyman gärna påvisa bedriften att under mindre än tio års tid fördubbla sitt väljarstöd.
När Schyman valdes till partiordförande 1993 så satte hon upp målet att vänsterpartiet skulle samla 10 procent av väljarnas sympatier. Igår deklarerade hon att partiets nästa mål är 20 procent.
Men den ekonomiska och politiska dagordningen är lyckligtvis en annan idag än under mitten av 90-talet. De missnöjesröster som vänsterpartiet åtnjöt under 90-talets ekonomiska kris kommer förhoppningsvis att vända tillbaka till socialdemokraterna. Trenden har redan börjat och frågan är om vänsterpartiets ambition rimligtvis bör vara att försöka hålla sig kvar kring 10 procent snarare än tro sig kunna samla det dubbla.
<b>Mjuk ingång</b>
Gudrun Schyman hade uppenbart valt en mer okontroversiell ingång för sitt inledningstal denna gång. Förra kongressens välbehövliga angrepp på den kommunistiska vurmen är ett minne blott. Tvärtom började Schyman igår sitt tal med att veckla ut en fana från den kommunistiska organisation för jordlösa som hon besökt i Brasilien. Talet handlade sedan mestadels om kvinnoförtrycket. Schyman lät nästan som en lärare då hon flera gånger frågade omuden om de hängde med när hon citerade statsvetaren Jónasdóttir och rabblade teoretiska resonemang om den materiella basen för könskonflikten.
Varför partiledaren för Sveriges tredje största parti väljer att hålla mer av ett seminarium i feministisk teori istället för att tala om alla samhällets orättvisor på ett vardagsnära sätt på kongressen samma år som valet inträffar är en gåta.
<b>Kritik mot Persson</b>
Även kritiken mot USA:s krig i Afghanistan och regeringens stöd till detsamma tog sitt ursprung från kvinnornas situation. "I debatten har det låtit som att kvinnoförtryck är ett skäl för bomber. Med tanke på hur kvinnoförtrycket ser ut i världen skulle vi kanske behöva förbereda oss på ett världskrig." Hennes skarpa ord väckte applåder bland ombuden. Konstigt nog likaså när hon sa att samma norm och struktur för kvinnoförtrycket finns i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.
Gudrun Schyman återupprepade alltså den skarpa kritiken mot bombkriget i Afghanistan och mot regeringens hantering av frågan. Höstens utveckling inom det utrikespolitiska- och säkerhetspolitiska området är också en grund till varför en regeringssamverkan mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet är uppenbart omöjlig.
Kring kraven för en regeringskoalition sa annars inte Gudrun Schyman själv ett ord. Kongressen ska diskutera frågan idag och där kommer antagligen skiljelinjerna i synen på utrikespoitik gentemot socialdemokraterna återigen tas upp. Det vore tveklöst bäst om ombuden på kongressen inser klyftan som omöjliggör en koalition och vänsterpartiet fortsätter att stå långt ifrån en regeringsrepresentation.