<I>Ledare:</I> S talar ut om IB
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Uppdraget dröjde </b>
Omfattande intervjuer med ungefär 50 personer är bokens styrka. Enn Kock har träffat personer från partiet och fackföreningsrörelsen centralt, samt från Stockholm, Göteborg och Norrbotten. Efter bandinspelade intervjuer har fullständiga intervjuutskrifter gjorts som personerna själva skrivit under att överensstämmer med vad de har sagt. Det är således ett mycket gediget och omfattande arbete som ligger bakom bokens innehåll.
Intervjupersonernas berättelse om sin erfarenhet och kunskap om IB är det som gör vitboken högintressant. Eftersom uppdraget att redogöra för IB och kontakterna med arbetarrörelsen gavs så sent som nära 30 år efter avslöjandet, så har tyvärr flera av de intervjuade personerna avlidit innan bokens publicering.
Dröjsmålet innan någon fick uppdraget att skriva denna vitbok hör till de klandervärda bitarna av IB-debatten. Partiets förnekande av samröre med militärens underrättelse- och säkerhetstjänst har gjort socialdemokraterna än mer utsatt för kritik.
Enn Kock har ifrågasatts som en lämplig författare med hänsyn till hans mångåriga anställning på det centrala partikansliet och den lojalitet till socialdemokratin han förmodas känna. Denna kritik tar ingen hänsyn till Enn Kocks integritet och journalistiska erfarenhet. Inte heller det faktum att författarens kännedom och personliga kontakter kan bidra till större öppenhjärtlighet och djupare framställning.
Att socialdemokraterna ger ut en vitbok var nödvändigt, men et innebär inte att ytterligare forskning blir överflödig. Tvärtom behövs det mer underlag för att kunna göra upp med och belysa IB. 1999 tillsattes Säkerhetstjänstkommissionen med uppdrag att utreda de svenska säkerhetstjänsternas verksamhet och vars betänkande presenteras i december nästa år.
Att kritisera det socialdemokratiska partiet för att endast ge "sin version" av IB är inte rimlig. Om partiet hade sagt att man inte anser sig beredda attskriva en vitbok, så skulle kritiken varit mer berättigad och högljudd. Att partiet har lagt fam denna bok ger en ytterligare dimension till en mycket omfattande forskning och diskussion om IB som är behövlig i Sverige.
<b>Historisk kontext</b>
Klart är att IB inte ska diskuteras utan ett historiskt perspektiv. IB tillkom under det kalla kriget och den militära och politiska kontexten måste hållas i minne. Moskvatrogna våldsromantiker var en säkerhetsrisk och kunde därmed registreras. Men då precis som idag, är sådant givetvis en uppgift för säkerhetstjänsten och inte för det socialdemokratiska partiet.
De som utan historik ser på kommunisthotet genom dagens politiska, ekonomiska och militära förhållanden kan aldrig ha någon förståelse för någo av IB:s verksamheter.