<I>Ledare:</I> S stärkt inför valet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det förefaller därför inte särskilt otroligt att Göran Persson får rätt i sin förutsägelse att det drar ihop sig till ett ideologiskt val där kommunerna kommer att stå i centrum. Att göra moderaterna i Stockholm till socialdemokratins huvudmotståndare är dessutom betydligt lättare sedan flera opinionsundersökningar visar att den nuvarande majoriteten i Stockholm har bekymmer med det folkliga stödet.
Socialdemokraterna har ökat starkt i flera mätningar samtidigt som moderaterna har tappat. Och då har de borgerliga ändå haft draghjälp av en fråga som fastighetsskatten - som kanske har allra störst genomslag i och om kring huvudstaden.
Ett tydligt Stockholmsfokus i valrörelseretoriken kan dock även medföra problem för regeringspartiet. Det är exempelvis viktigt att lyckas göra skillnad mellan intresset för det politiska systemskiftet i Stockholm och den Stockholmsfixering många utanför storstadsregionen anser att hela det offentliga Sverige lider av.
För en politiker som Maud Olofsson öppnas därför stora möjligheter om Göran Persson och hans ministrar i varje artikel och anförande ska hitta exempel från huvudstadsregionen.
Ett ändå större bekymmer är förstås att anslaget är negativt.
Socialdemokratin har många egna förtjänster som självfallet måste lyftas fram i första rummet. Den senaste mandatperioden har gjort Sverige starkare. Arbetslösheten har bekämpats med framgång, mer resurser har satsats på välfärdens kärnområden och rättvisan har ökats genom satsningar på både äldre och barnfamiljer. Rimligen kommer det också i det valprogram som ska mejslas fram på partikongressen i november att finnas många goda förslag och idéer att lyfta fram för att övertyga väljarna om det kloka i att rösta för en fortsatt socialdemokratisk regering.
Den grundläggande ideologiska ansatsen; att ge alla en möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och ge alla rätt att ta del av resultatet, är i sig oerhört starkt. Omsatt på politikens sakområden ger det ett bra valprogram.
Det är hursomhelst en klart förstärkt socialdemokrati som nu börjar förberedelserna inför valet. Göran Persson har "kommit loss" i rollen som statsminister och vinner allt större förtroende hos medborgarna. I opinionsmätningarna stärker även partiet sin ställning.
Enligt Skops senaste mätning skulle partiet få knappt 38 procent om det vore val idag, vilket är en uppgång jämfört med valresultatet från 1998. Och trots en konjunkturavmattning kommer väljarna nästa år att känna av en ökad köpkraft. Det är en socialdemokrati med självförtroende som laddar upp inför en ideologisk kraftmätning med borgerligheten. Och det är en strid man måste vinna.