<I>Ledare:</I> Rävspel om månggifte
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén är extremt liberal i sina åsikter. Föga förvånande gratulerar han därför SSU till en mycket bra motion om månggifte. Att få uppskattning av Axén är knappast smickrande för SSU. Men inte heller partikamraterna inom moderaterna kan vara särskilt nöjda med Axéns åsikter. Månggifte är knappast ett förslag som särskilt många moderater ställer sig bakom.
Intressant är att Axén är för månggifte, men slirar på beskedet huruvida homosexuella ska få rätt att prövas för adoption eller inte. För att vara en extremt liberal person är det ett fruktansvärt hån mot homosexuella att förespråka månggifte men vara tveksam till huruvida misstron och det strukturella hindret gentemot homosexuella pars föräldraskap ska tas bort. Enligt Axén ska alltså månggifte tillåtas, men homosexuella par inte få prövas (vilket till och med ensamstående får göra) för adoption. Liberal är tydligen inte ett konsekvent ställningstagande hos vissa.
<b>Politisk räv</b>
Gunnar Axén framstår som en politisk räv som vänder kappen efter vinden. Hans ideologiska övertygelse är att staten ska bestämma så lite som möjligt. Men på moderaternas nomineringsstämma i oktober så kände Axén att hans åsikt att homosexuella par ska tillåtas prövas för adoption inte fann gehör hos ombuden. Vid utfrågningen av kandidaterna innan listorna fastställdes så förnekade därför Axén att han delar moderata ungdomsförbundets åsikt och vill behandla homosexuella par på samma villkor som heterosexuella när det gäller adoption.
Ställningstagandet för månggifte kanske också endast är en mediafluga för Axén. Om det vore nomineringsstämma för moderaterna i helgen är det stor risk att åsikten dragits tillbaka. Något stöd för månggifte finns som sagt inte bland majoriteten av moderata partikamraterna och Axén vågar inte riskera att förlora några röster för sina extremliberala åsikter.
<b>Principiell åsikt</b>
SSU-distriktet i Östergötlands styrelse har egentligen främst ställt sig bakom principen om att staten inte ska lägga sig i vilket samliv och vilken familjebild människor har. Att ifrågasätta och öppna för de somvill bryta mot den förhärskande heterosexuella kärnfamiljsnormen med mamma, pappa, barn, anser även jag vara mycket positivt. Men därifrån är steget för mig mycket långt till att förespråka månggifte. Även SSU anser det praktiskt svårt att införa polygami. Frågan är varför de överhuvudtaget anser det viktigt att fler än två personer ska få ingå äktenskap. Vilket antal vuxna människor som helst ka ingå en kärleksrelation, bo tillsammans, ha en gemensa ekonomi och testamentera pengar till varandra. Detta har inte staten med att göra. Varför anser inte SSU att rättigheterna räcker och att ett obehindrat antal människor ska kunna ingå äktenskap?
Kanske vill SSU:s distriktsstyrelse endast aktualisera den principiella frågan och förespråka en positiv normupplösning. Men att bifalla förslaget om månggifte väcker av förståeliga skäl negativ respons.