Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Rätt till heltid

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-11-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag läste platsannonserna i en tidning på tåget på väg till partikongressen i Västerås. En annons sökte flera undersköterskor och sjuksköterskor.
Tjänsterna var på 90%, 75% och 50%. Inte en enda gällde en heltidsanställning. Trots att vårdsektorn skriker efter arbetskraft så är alltför många ofrivilligt deltidsarbetslösa.
Rätten till arbete är ett grundläggande krav för fackföreningsrörelsen och socialdemokratin. Men för arbetarrörelsen räcker det inte med ett arbete.
Rätten till arbete ska innebära ett arbete med trygghet genom en stark arbetsrätt, en god arbetsmiljö, samt en lön man kan leva ett gott liv av. Gällande vårdsektorn är lönen oskäligt låg, framför allt för de kommunanställda. Detta gör att en generell lagstiftning om förkortad arbetstid inte är eftersträvansvärt. Behoven hos de olika löntagargrupperna ser så olika ut. Personal inom vården önskar oftare mer arbetstid och därmed högre inkomst. Frågan om rätten till heltid är ett mycket viktigt krav för att stoppa den ofrivilliga deltidsarbetslösheten och den kvinnofälla som detta utgör. Förväntningarna på regeringen att agera är stor, vilket inte minst märktes igår när de socialdemokratiska partiombuden behandlade arbetsmarknadspolitiken.

Partistyrelsen med föredragande Mona Sahlin i spetsen stödde att heltidsarbete ska vara normen och deltid en möjlighet. Men partistyrelsen stödde inte de krav om att lagstifta om heltid som grund i den arbetsrättsliga lagstiftningen, utan ansåg att detta är en fråga för arbetsmarknadens parter. Ombuden på kongressen tvingade dock partistyrelsen att backa. Efter många inlägg som drog ner massiva applåder kände partistyrelsen vart vinden blåste och valde att ändra sig. I enlighet med en motion skriven av riksdagsledamot Lena Sandlin från Umeå så beslutade kongressen attlagstiftningen skärps så att heltid utgör grunden för alla anställningar. Kongressen antog också att deltid endast ska vara tillåten vid särskilda skäl som att arbetet utförs under en kortare period av dygnet, arbetsbrist eller arbetstagarens särskilda öskemål.

En stärkt rätt till heltid kommer förhoppningsvis att innebära ett slut på den obegripliga situationen med att arbetskraftsbristen råder samtidigt som ofrivillig deltidsarbetslöshet. Men partistyrelsen hade egentligen rätt, frågan måste primärt vara en uppgift för arbetsmarknadens parter. Genom att allt oftare använda lagstiftningsverktyget för att lösa problem så riskerar fackföreningsrörelsens roll att dräneras och det vill förhoppningsvis ingen socialdemokrat. Om arbetsmarknadsfrågor börjar avgöras genom lagstiftning så blir det allvarliga problem om riksdagsmajoriteten byter ideologi och partifärg. Men att socialdemokraterna inte alltid kan räkna med att utgöra regeringsunderlag verkar inte så många ombud i Västerås vilja reflektera över.
Läs mer om