<i>Ledare:</i> Rätt, Persson - far med flyg
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Först drullade Persson olyckligt av cykeln och bröt nyckelbenet. Denna skada är mycket smärtsam och kvällstidningarna kunde därför i tisdags på första sidan berätta om statsministerns "kollaps" i London.
Samtidigt rasade debatten om Perssons resor på högre höjder.
Sverige har som tradition haft en mycket avspänd säkerhetsbemanning kring statsministern. Avspänd skulle enligt många kallas dumdristig och efter mordet på Olof Palme förändrades givetvis detta.
Tidigare kunde Sveriges statsminister resa med reguljärflyg, men med ständigt livvaktsskydd fungerar detta sämre. Ingvar Carlsson valde därför som statsminister att som praxis börja resa alltmer med statsplanet.
Varför statsministern inte ska avstå statsflyg till förmån för att resa billigare med reguljärflyg finns flera orsaker.
För det första är givetvis reguljärflyg betydligt sämre än privatflyg ur säkerhetssynpunkt för statsministern. För det andra är reguljärflyg mindre flexibelt för regeringen, samt riskerar att orsaka förseningar och andra oangelägenheter.
För det tredje är det inte heller önskvärt för ordinarie flygresenärer att resa tillsammans statsministern. Stort säkerhetspådrag och livvakter riskerar att skapa oro hos övriga resenärer.
<b>Samma beskydd</b>
Eftersom socialdemokraterna innehavt regeringsmakten under större delen av Sveriges moderna historia så är socialdemokraternas partiordförande och Sveriges statsminister ofta samma person. Detta retar givetvis borgerligheten.
Men oavsett vad de tycker om saken så är det ett faktum som väljarna gett sitt mandat till. Göran Persson är både statsminister och partiordförande. Han är dessutom make och pappa och har rätt att umgås med bland annat sin familj privat.
Detta gör dock inte att Persson då helt plötsligt endast är Persson från Vingåker.
Han är ständigt Sveriges statsminister och behöver därmed samma beskydd vare sig han är på regeringskansliet i Stockholm eller besöker en partikongress i Kiruna. Dessutom behöver Sveriges statsminister vara tillgänglig och hushålla med sin restid.
Men förutom nyhetstorka är det ju nu valtider.
Förvånande är det därför inte att moderaterna gärna vill misstänkliggöra Perssons flygresor och försöka göra det hela till en moralfråga.
Per Unckel är ordförande i riksdagens konstitutionsutskott och första namnet på moderaternas riksdagslista för Östergötland. Unckel sa igår i Dagens Nyheter: "Ju längre bort från statsministerns kärna man kommer, desto mer restriktiv bör man vara med dyra transportmedel"
Det låter ju klokt sagt. Men vad är statsministerns kärna av uppdrag och var går gränsen för att ett uppdrag är för långt bort från denna kärna?
Per Unckel vill hemskt gärna pröva saken i konstitutionsutskottet.
Det kan ju för all del också vara klokt många gånger. Men till och med Per Unckel skulle kunna erkänna att Persson fortfarande varit statsminister när han rest med statsplanet till arbetsplatsbesök och s-kongresser.
<b>Inget missbruk</b>
Dagens Nyheter hade förövrigt i gårdagens tidning gjort en granskning av Göran Perssons resor från juni 2001 till juni 2002. DN skriver: "Granskningen ger knappast något stöd för den gångna veckans påståenden om att statsministern skulle missbruka statsflyget"
Per Unckel må tro att Dagens Nyheter har misslyckats att finna alla oegentligheter.
<b>Grillintresserad</b>
Men oavsett vad som skulle framkomma i ytterligare granskningar så är Unckel förmodligen mest intresserad av att få grilla statsministern i "sitt" konstitutionsutskott.
Han och övriga moderata partikamrater har förstås ingenting emot att socialdemokraterna fått en så kallad "affär" på halsen i valtider.
Men detta har ingenting att göra med om Persson verkligen borde flyga och fara mindre med statsflyget.