Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Rasismen ökar

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-10-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En arbetskamrat som är van brittresenär har nyligen varit i London. Vi frågade vilken typ av extra säkerhetsåtgärder som gjorde sig påmind vid flygningen denna gång. Inga särskilda blev svaret. Rädslan för attentat mot Storbritannien är nästan lika stor som mot USA. Trots detta kan en passagerare som reser från London till Sverige inte upptäcka någon större förändring av säkerhetsrutinerna. I en tid av osäkerhet har passagerare stor förståelse för skärpta säkerhetskrav och skulle i de flesta fall bli betydligt mer trygga än besvärade vid omfattande säkerhetskontroller.

<b>Diskriminering</b>
På Arlanda flygplats utspelades i helgen någonting som inte har med säkerhet att göra. Tre arbetskamrater på ett telekomföretag bokade en sista-minuten-resa till Kanarieöarna. Väl ombord på planet sa piloten att de inte fick följa med och skulle kliva av. Polis tillkallades för att undersöka pass och bagage vilket inte gav upphov till något reseförbud. Men piloten på flygbolaget Premiair stod på sig och de tre passagerarna tvingades vända hemåt istället för att flyga ner till sin solsemester.
Männen har nu anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen. Eftersom polisen kontrollerade pass och bagage fanns ingen saklig grund till nekande av flygresa. Uppenbarligen var det något osakligt skäl som spelade in. Tyvärr verkar männens etnicitet vara det som gjorde att semesterresan avbröts redan på flygplatsen.

Etnisk diskriminering pågår alltjämt överallt. På arbetsplatser och i krogmiljöer finns otaliga exempel på hur människor behandlas annorlunda på grund av sitt utseende, att de bär slöja eller har en annan hudfärg. En flygkapten har rätt att neka en passagerare att flyga, men givetvis inte på grund av etnicitet. Ett flygbolag valde i helgen att låta främlingsfientlighet gå före saklighet. Förutom att kränka tre passagerare så är handlingen rasistisk. Det som hände i helgen hade ingenting med säkerhet att göra och bör inte accepteras av någon passagerare.

<b>Ökad misstro</b>
Efter terrorattacken i USA har redan utsatta folkgrupper upplevt en än större utsatthet. Människor som bor i Sverige och kanske är svenska medborgare har blivit hotade och misshandlade för vad några extremister gjort. Främlingsfientligheten har växt och en större misstro finns mot både islam och personer med arabiskt utseende. Trots att dessa människor har lika lite med bin Ladens terroristnätverk att göra som kristna med Oklahoma-bombaren, så har rasismen blivit tydligare. Att polariseringen och främlingsfientligheten ökar kan aldrig leda till en tryggare värld. Företrädare för olika religiösa samfund och ledande politiker måste hela tiden betona att det inte finns någon kollektiv skuld för vad någon enskild extremist har gjort. Dessa ord måste sedan få en innebörd genom att vi alla sr till så att inte fruktan går ut över förståndet. Detta oavsett vad vi arbetar med eller i vilken situation vi befinner oss.
Läs mer om