Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Positiva besked från Bonn

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-12-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Konferensen i Bonn om Afghanistans framtid har gett ett viktigt och eftersökt resultat. Afghanistan har fått en tillfällig regering som tillträder ett par dagar innan jul. Förhoppningsvis har situationen i landet då stabiliserats. Om ett halvår ska ett större råd tillträda och inom ett par år kommer enligt planerna allmänt parlamentsval att hållas. Införandet av demokrati och en folkstyrd ledning är en av de viktigaste förutsättningarna för fred och återuppbyggnad.
Den provisoriska regeringen består av 29 personer. Regeringschef blir Hamid Karzai som företräder pashtunerna som är den absolut största folkgruppen i Afghanistan. Hans far satt i parlamentet innan Sovjetunionen invaderade landet för över 20 år sedan. Hamid Karzai har också funnits med i den koalition som började diskutera en ny ledning för landet för flera år sedan. När konferensen i Bonn beslutade att utse Karzai till regeringschef befann han sig på hemmaplan mitt i kriget. Samtidigt som konferensen i Bonn pågår hårda strider i Kandahar. Karzai leder en del av styrkorna som slåss mot de kvarvarande stridande talibanerna.

<b>Bred representation</b>
Att Norra alliansen själva inte är några lammungar i Afghanistans historia är en del av att många varit fortsatt pessimistiska efter talibanernas fall i Kabul. Norra alliansen har fått nyckelposter i den nya regeringen och representerar främst tadzjiker, uzbeker och hazarer. Men den provisoriska regeringen leds alltså av en företrädare från de största folkgruppen pashtunerna. Detta ger hopp för försoning och samverkan istället för strid. Att den nya regeringen innehåller en bred representation av alla grupper är viktigt för att fred ska infinna sig och kunna bibehållas i Afghanistan.
Mycket positivt är även att en av fem vice regeringschefer är kvinna. Totalt blir det två kvinnor i den provisoriska regeringen. Två av 29 är ingen stor representation, men det är en betydelsefull markering. Utan kvinnor hade regeringen ingivit mindre hopp om en utveckling i rätt håll för landets alla invånare.
En av orsakerna till genombrottet i förhandlingarna i Bonn är det opinionstryck som finns. Ett annat skäl till beslutet om regeringsbildandet är löftet om bistånd. Utan stort humanitärt bistånd kommer Afghanistan aldrig att kunna resa sig ur 20 års krig och förödelse. Kravet för omfattande bistånd var beslutet om en tillfällig regering. Det kravet är nu formellt uppfyllt. Att få denna regering att fungera, samt bibehållandet av stort internationellt stöd, är två andra uppgifter som är kvar att leva upp till.
Läs mer om