<I>Ledare:</I> Pengar behövs för lokaldemokratin
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När Jirina Klevstigh slår sig för bröstet för att moderaterna driver riktigt demokratiarbete när de genomför dörrknackning några kvällar under en kampanj, så undrar jag om jag ska skratta eller gråta. Folkrörelsearbete är ett viktigt arbete. Att opinionsbilda för att få stöd för sin politik och att värva nya medlemmar är två väsentliga uppgifter för de politiska partierna. Men tvärtom vad Jirina skriver så behövs det sedan pengar för att dessa medlemmar ska kunna bli förtroendevalda i vår representativa demokrati. Många politiker är en del i att utveckla demokratin. Pengar behövs även för att bekosta medborgarkontor, en väl fungerande hemsida och andra delar för att stärka invånarnas inflytande. Demokratiarbete handlar inte bara om resurser, långt ifrån. Men när moderaterna säger att kommundelsnämnderna kostar för mycket pengar så är det uppenbarligen den moderata räknemaskinen som talar istället för ett hjärta som klappar för demokratin.
<b>Inga allsmäktiga politiker</b>
Jirina Klevstigh låter ungefär som det närmast politikerföraktande resonemanget som moderata ungdomsförbundet just nu har en kampanj om när hon skriver "Jag vill inte bli styrd av politiker som omyndigförklarar mig och dessutom vet vad som är bäst".
Är moderaterna verkligen intresserad av att avskaffa den representativa demokratin? Om inte bör de sluta låta som att politiker beter sig som allsmäktiga gudar som omyndigförklarar invånarna. Alla politiskt aktiva har ett ansvar att arbeta mot politikerförakt istället för att underblåsa detsamma.
Socialdemokraterna som av moderata ungdomsförbundet och riksdagsledamot Gunnar Axén felaktigt anklagas för att driva en politik som omyndigförklarar medborgarna, är det parti som är mest drivande när det gäller att lägga förslag som stärker medborgarnas inflytande och vill möjliggöra deras delaktighet i Norrköping. Trots Jirina Klevstighs brandtal till lokaldemokratin så tror jag att många av de moderata förslagen tvärtom missgynnar demokratin och omyndigförklarar medborgarna genom att inte ge dem fler forum för att påverka och öka delaktigheten.
<b>Demokrati mer än rösträtt</b>
Jag håller inte med Jirina Klevstigh när hon skriver: "Jag tycker att alla ska ha en sportslig chans att göra sig hörda. Men för den skull ska vi inte ha en kommunorganisation som kostar massor av skattekronor". Jag tycker det är ett krav att politikerna ska skapa forum där invånarna ska göra sig hörda och detta måste få kosta pengar.
De förtroendevalda har ett ansvar att vara folkets representanter och våga föra politik utifrån det mandat de har fått. Folkets makt ligger i att kunna avsätta eller stödja politikerna vart fjärde år utifrån hur de tycker representanterna skött sitt uppdrag. Min övertygelse är dock att demokrati måste innebära mer än att rösta en gång vart fjärde år. Det är därför det behövs en kommunorganisation som gynnar delaktighet och inflytande.