Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Paradoxal enighet

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De borgerliga partierna är överens om hela 53 förslag gällande företagsamhet och arbetslösheten. Med anledning av detta så kallade partierna i måndags till presskonferens.
Egentligen är det inte så märkligt att borgerlig enighet skapar rubriker och stor uppmärksamhet. Bo, Alf, Maud och Lars är mycket oeniga om avgörande frågor för Sveriges utveckling. EMU, försvaret, energipolitiken, regionalutjämning och barnomsorgen är bara några exempel där partierna inte kan samarbeta och kompromissa.
När de äntligen hittar några punkter som alla ställer sig bakom så slås det ljudligt på stora enighetstrumman.
Men de 53 punkterna är inget underlag för att byta regering i höst. De 53 punkterna kan inte ens kallas valmanifest för ett borgerligt regeringsalternativ. För att kunna utmana Göran Persson om makten så måste oppositionen visa upp sig som ett regeringsdugligt alternativ.

<b>Paradox</b>
Människor är nöjda med Göran Persson och socialdemokraternas regeringspolitik. Därmed måste borgerligheten försöka ge intrycket av att de tillsammans kan utgöra en minst lika god politisk majoritet.
Men det finns en paradox till borgarnas försök att uppvisa enighet. De mindre borgerliga partierna, i synnerhet folkpartiet, tvingas främst fokusera på att hålla sig kvar i riksdagen.
För att motivera väljare att rösta på folkpartiet måste partiet profilera sig. För att markera skillnad mot övriga partier kan också kritik av övriga partier bli nödvändigt.
Att profilera sig och bevisa behovet av folkpartiet i riksdagen kan bli svårt om samtidigt en krystad borgerlig allians ska visas fram.
Folkpartiets fortsatta representation i riksdagen är en ödesfråga för hela borgerligheten. Om folkpartiet får under 4 procent av rösterna så är Bo Lundgren chanslös att skapa en inflytelserik opposition. Att få en borgerlig statsminister är förmodligen omöjligt oavsett om folkpartiet sitter kvar eller inte. Om folkpartiet inte finns kvar i den borgerliga fyrklövern på riksplanet efter valet så blir borgerligheten betydligt mer högerstyrd, men också mindre inflytelserik.
Under denna mandatperiod har exempelvis borgerligheten stoppat och fått igenom förslag genom att miljöpartiet i vissa frågor valt att inte stödja socialdemokraterna. Någon sådan öppning finns inte om socialdemokraterna gör ett så gott valresultat som spås idag, samt om folkpartiet åker ur riksdagen.

<b>Inte lätt</b>
Lars Leijonborg och folkpartiet slåss för tillfället för sin fortsatta riksdagsrepresentation. Folkpartiet har betydligt bättre förutsättningar än exempelvis miljöpartiet att få över 4 procents väljarstöd i valet, men valresultatet kan hamna darrande nära spärren. Samtidigt måste folkpartiet alltså bidra till att ge intryck av en enig och regeringsduglig borgerlig opposition. Dessa två uppgifter kan vara svårt att förena. Men vem har sagt att det ska vara lätt att vara folkpartist?
Läs mer om