Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> När EU kom till stan

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-12-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sveriges EU-ordförandeskap känns avlägset. Men under årets första sex månader dominerade EU även den svenska politiska dagordningen. Lilla Anna och stora farbrorn, alltså Göran Persson och Anna Lindh, stod i händelsernas centrum. Göran Persson tog steget fullt ut från kommunpolitiker till statsman. Under ordförandeskapet grundlades det ökande stödet för EMU, socialdemokraterna och inte minst Göran Persson själv.
Det kalla landet i norra Europa omnämndes i all världens media. Anna Lindh for också runt i hela världen och talade. Som utrikespolitisk ledare för EU var Lindh mycket uppskattad och förtroendeingivande. Respekten Sverige åtnjöt under ordförandeskapet har stärkt vår ställning inom utrikespolitiken.

<b>Åtta möten </b>
Inrikespolitiken levde under denna period en slumrande tillvaro vilket delvis kan förklara varför intresset för Maud Olofsson var så stort. EU-ordförandeskapet fick även många praktiska konsekvenser för Sverige. Över hela landet arrangerades möten, konferenser och sammankomster till följd av ordförandeskapet. Östergötland fick sin beskärda del av arrangemang. Åtta EU-möten genomfördes i Norrköping. Bland annat det första ministermötet som genomfördes under Sveriges halvår som ordförandeland hölls i kommunen. Mötet leddes av Ingela Thalén och Margareta Winberg och samlade EU:s socialförsäkrings- och jämställdhetsministrar. Ytterligare två officiella möten och fem tjänstemannamöten/ konferenser förlades i Norrköping.


<b>Stora intäkter</b>
EU-mötena gav Norrköping förutom långsiktig publicitet även direkta inkomster. Norrköpings kommun fick 2,3 miljoner kronor i intäkter genom exempelvis hyra av Louis De Geer. Därutöver hade givetvis näringslivet stora intäkter genom hotell, restaurangbesök, resor, shopping och annat. Med så många människor i rörelse i kommunen under åtta mötestillfällen så blir intäkterna stora.
Norrköpings kommun har sammanställt EU-mötena i siffror:
? 1 400 mötesdeltagare besökte Norrköping
? 34 länder var representerade
? 20 konferensdagar genomfördes
? 7 300 luncher och middagar serverades
? 3 600 hotellnätter bokades
? 2,5 timmar nyhetsinslag på TV finns inspelade
? 300 artiklar om mötena finns samlade

<b>Ogenomförbart</b>
Rullande ordförandeskap är ett bra sätt att avdramatisera och föra EU närmare hela unionens medborgare. Genom ordförandeskapet ökar också informationen och delaktigheten för EU hos invånarna. Men med 25 istället för 15 medlemsländer så är ordningen med roterande ordförandeskap ogenomförbart. Och utvidgningen är betydligt viktigare för EU:s förankring än det utlokaliserade ordförandeskapet. Ministerråden är välkomna till Norrköping ändå. Bara för att EU får en bättre organisationsstruktur så är det tillåtet - till och med eftersträvansvärt - att förlägga möten och konferenser till andra städer än Bryssel och Strasbourg.
Läs mer om