<I>Ledare:</I> Mycket debatt i SSU
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Integrationstemat kommer av att det socialdemokratiska ungdomsförbundet har integrationsår i år. Att arbeta ett helt verksamhetsår under samma tema har gett positivt utslag. Förra året hade SSU feministår och värvade väldigt många nya medlemmar. Under skolkampanjerna valde tusentals ungdomar att bära SSU:s feministknapp på jackan eller väskan.
SSU har även varit mest påtryckande för att feminism skrivits in i partiprogramsförslaget.
Kravet från den unga socialdemokratin att partiet anammar den feministiska analysen är starkt. Och det är naturligt att som ung socialdemokrat, oavsett kön, kalla sig feminist.
<b>Breddad analys</b>
SSU vill att partiet ska erkänna andra orättvisor än de som härrör sig från klass och ekonomisk situation. Kön och etnicitet är minst lika viktiga förklaringar till diskriminering och ojämlikhet. En breddad analys kring förtryck är nödvändigt för en socialdemokrati som inte bara hade idéerna och kraften för att skapa dagens välfärdssamhället, utan som också har en vision och kan påverka framtidens samhälle.
Socialdemokratin måste exempelvis ta upp utbildning och inflytande att påverka sin egen livssituation, som förklaringsgrund för hur samhället är indelat och kunna beskriva utmaningen hur människor ska kunna få mer makt över sitt eget liv och samhällsutvecklingen. För att skapa ett rättvist framtida samhälle krävs analysverktyg och möjlighet att formulera hur dagens orättvisor ter sig. SSU kommer förhoppningsvis att göra det denna vecka då ett nytt principprogram ska antas och partiet kommer förhoppningsvis att bredda sin analys kring förtryck vid partikongressen i november.
<b>SSU mår bättre</b>
När SSU idag inviger sin kongress så är läget helt annorlunda än vid förra kongressen för två år sedan. Då var ungdomsförbundet djupt splittrat vilket visade sig tydligast i ordförandevalet då Mikael Damberg efter rösträkning fick förtroendet att leda SSU med minsta möjliga marginal. Dambergs uppdrag under mandatperioden har naturligtvis varit att arbeta för en mer sammanhållen organisation. Exakt hur väl han har lyckats råder kanske delade meningar kring. Men en stark indikator på att hans ledarskap gett ett mer enat SSU är att han hittills har alla disktrikts förtroende att fortsätta.
En enig valkommitté föreslår omval av Mikael Damberg som ordförande och Lena Hallengren som förbundssekreterare. Det är ett gott betyg att inga motkandidater finns och att ledningen ser ut att få hela kongressens stöd för att sitta kvar. Enighet i ledningsfrågan ger nödvändig arbetsro för att koncentrera sig på verksamheten och sakfrågor istället för personfrågor.
Att SSU mår bättre idag är dock absolut inte samma sak som att koncensus skulle råda inom ungdomsförbundet. I vanlig ordning kommer de politiska striderna under veckan att bli många och långa. Ett sunt och välmående SSU ska innebära minimalt med personstrider och maximalt med politisk debatt.
<b>Jämnt om EMU</b>
EMU är en av veckans största stridsfrågor. Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen uttalar ett principiellt ja till svenskt medlemskap i EMU. Men röstförhållandet i förbundsstyrelsen var 7-6 och en gissning är att EMU-frågan delar kongressen i ungefär samma röststyrka.
Oavsett om SSU:s beslut om EMU blir ja eller nej, så blir det jämnt. Var så säker.