Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Mörkt i Mellanöstern

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-12-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Igår tändes ljusen i luciakronorna. Samtidigt släcktes ljuset för fredsprocessen i Mellanöstern. Läget är nu mycket mörkt. Prognoserna för att skapa fred mellan israelerna och palestinierna har kanske aldrig varit så dystra.
I onsdags skedde ett överfall mot en buss på Västbanken då minst 10 israeler dödades och runt 30 personer skadades. Den palestinske ledaren Yasser Arafat reagerade omedelbart och gav order om att stänga terroristorganisationerna Hamas och Jihads kontor och skolor. Men denna reaktion var inte tillräcklig för den israeliska premiärministern Ariel Sharon. Under natten mot torsdag skedde omfattade israeliska attacker alldeles i närheten av det palestinska högkvarteret i Gaza där Arafat befann sig. Flera palestinska anläggningar angreps och tv- och radiostationen i Ramallah totalförstördes. Minst ett 40-tal personer skadades. Omfattande militära utposteringar har skett på Västbanken och i Gazaremsan. Detta kan vara inledningen på ett storskaligt krig och återockupation av flera palestinska områden.

<b>Stark provokation </b>
Israel kallar Arafat direkt ansvarig för terrorattackerna mot israeler den senaste tiden. De har därför beslutat att Yasser Arafat inte längre är "relevant" och att kontakterna med honom har upphört. Tyvärr är det ingen skillnad mot den situation som rådde även innan onsdagen med obefintliga fredssamtal. Men markeringen är ändå mycket oroväckande.
Enligt den israeliske justitieministern får nu Arafat inte lämna staden Ramallah. De israeliska företrädarna säger sig inte vilja förstöra Arafats självstyrande myndighet som byggdes upp efter Osloavtalet 1994. Men angreppen och kringskärandet av Arafats personliga frihet visar på någonting annat. De grova angreppen på det palestinska självstyret är en stark provokation och reaktionerna riskerar att inte dröja.

<b>Ultimatum </b>
Israels säkerhetskabinett anklagar alltså Arafat för att inte ha gjort något för att stävja terrorismen. Detta stämmer inte. Däremot har Arafat mycket riktigt inte kontroll över alla palestinska grupper. Inte minst extremistgrupperna Hamas och Jihad står bortom Arafats kontroll. Kravet att den palestinske ledaren ska stävja terrorismen är ett viktigt krav. Yasser Arafat ska fördöma självmordsattentaten och göra sitt yttersta för förhindra våldsamheter. Men problemet är att oavsett Arafats ansträngningar så kommer de inte att ses som tillräckliga.
Den israeliska regeringen har krävt attentatsstopp under viss tid som ett ultimatum för att sätta sig ner och förhandla. Dessa tidsgränser är ett effektivt sätt att omöjliggöra fredsprocessen. Hamas och Jihad vet att en självmordsbombare eller en ihjälskjuten bosättare är det som krävs för att fredssamtalen ska omintetgöras. Sharon får genom sitt i förhand uppställda ultimatum en ursäkt för att inte ta itu med problemen. Istället använder han extremistangreppen som en ursäkt för att slå tillbaka med än starkare kraft. Våldsspiralen fortsätter. Kraven på våldsfria perioder blir ett otillgodosett krav som gynnar såväl Hamas som Sharon. Båda parter i den grova våldssituationen stärker sin argumentation. De som förlorar är det israeliska och palestinska folket.

<b>Internationellt stöd</b>
USA har meddelat att Yasser Arafat fortfarande betraktas som det palestinska folkets ledare av Vita huset. Att Bush likt Clinton har ett aktivt engagemang i syfte att uppnå fred i Mellanöstern är mycket viktigt. Det är också av yttersta vikt att det internationella samfundet stödjer Arafat och fördömer Israels angrepp i lika starka ordalag som extremistattentaten. Med tanke på situationen i Afghanistan är det också av yttersta vikt att USA, FN och EU entydigt deklarerar att kampen mot den internationella terrorismen inte på något sätt kan översättas till stridigheterna mellan israeler och palestinier.
Allt sedan terrorattackerna mot USA den 11 september så har Sharon försökt att utnyttja det förändrade världsläget i syfte att öka sitt handlingsutrymme gentemot Arafat och palestinierna. Det är dags att omvärlden klargör för Sharon att detta inte är acceptabelt.
Den internationella pressen på Israel måste öka i syfte att upphäva bosättningspolitiken och beskjutningen av palestinska mål. Fredssamtalen måste återupptas.
Läs mer om