<I>Ledare:</I> Moderaterna splittrade om Kdn?
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vissa kommundelar lämpar sig bättre för en kommundelsorganisation. Framför allt de kommundelar med en naturlig geografisk indelning. Men behovet att stärka invånarnas inflytande är lika stort i hela kommunen. Att ta bort kommundelsnämnderna behöver inte innebära några garanterade positiva effekter, däremot är det svårt att börja om från början i arbetet att stärka lokaldemokratin.
<b>Ny nämndindelning </b>
Diskussionen om kommundelsnämnderna måste ske parallellt med diskussionen om övriga sektorsnämnder. Idag finns exempelvis många nämnder med utbildningsansvar. Vuxenutbildning och gymnasieutbildning hanteras inte av samma nämnd vilket kan motverka helhetssyn och samordning. Norrköpings kommun har också tre olika nämnder med uppdelat miljöansvar. Det finns en beredande miljö- och stadsplaneringsnämnd, en bygglovs- och miljöskyddsnämnd som handhar myndighetsutövning inom miljö- och hälsoskydd, samt en teknisk nämnd som har ansvaret för naturvårdsfrågor.
Styrprocessgruppens förslag innebär bland annat att den humanistiska nämnden slopas, men det kan finnas fler nämnder som borde slopas, slås samman eller få ett förändrat ansvarsområde. Det viktigaste är att ta ett helhetsgrepp om kommunorganisationen som ska fungera över lång tid och då är ingen nämndindelning helig.
<b>Viktiga medborgarkontor </b>
Oavsett hur slutförslaget till nämndorganisationen ser ut är det viktigt att medborgarkontoren värnas och utvecklas. På ett medborgarkontor ska invånare kunna ställa frågor, få hjälp och information. Medborgarkontoren kan stärka invånarnas inflytande i politiken genom att tillhandahålla handlingar, information om aktuella beslut och kommande politiska diskussioner. Kontoret ska präglas av öppenhet för människor att söka sig till men kan även ordna utåtriktad verksamhet. Att ge människor möjlighet att göra sin röst hörd, lämna förslag och delta i rådgivande omröstningar är möjliga uppgifter för ett medborgarkontor för att komplettera den demokratiutveckling som bör ske via Internet.
Medborgarkontoren kan likt kommundelsnämnderna ha en naturligare fysisk position i kommundelarna utanför tätorten. Men de behövs lika mycket i bostadsområden och minicentrum i centrala Norrköping.
<b>Jirina bakom remissen</b>
Demokratiutskottet har uppmärksammat behovet av medborgarkontor. Medborgarkontor ska inte ersätta kommundelsnämnder, men även om antalet sistnämna reduceras så behövs medborgarkontoren. Moderaterna som vill tjäna pengar och förändra organisationen utan någon närmare tanke på demokratieffekterna, värnar vare sig kommundelsnämnderna eller medborgarkontoren. Konstigt är därför att Jirina Klevstig (m) utan reservation ställt upp på demokratiutskottets remissvar till styrprocessgruppen. Demokratiutskottet betonar där betydelsen av lokaldemokratin och medborgarkontor. Jirina kanske representerar en avvikande åsikt inom moderaterna när det gäller både medborgarkontor och kommundelsnämnder? Eller så är det enkelt att ryckas med i det angelägna demokratiarbetet och glömma partilinjen för en liten stund.