Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Moderaterna i länet vågar

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-10-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Moderaterna har som första svenska parti haft ett provval på Internet för både medlemmar och allmänhet. Provval har tidigare endast gett medlemmar möjligheten att vara med och påverka vilka kandidater som ska finnas på de moderata valsedlarna, men nu har även allmänheten getts tillfälle att yttra sig om riksdagskandidaterna. Det är roligt att moderaterna vågat öppna upp sitt nomineringsförfarande, försökt öka intresset för sina företrädare och låtit väljarna tycka till innan listorna är fastställda. Provvalet på Internet blev dock ingen framgång. Ungefär 200 personer, vilket får anses som en mycket blygsam siffra, tog chansen att avlägga sin röst på en moderat riksdagskandidat från Östergötland. Men att intresset var lågt denna gång gör inte initiativet mindre hedervärt.

<b>Skeninflytande</b>
Bedrövligt däremot är att provvalet endast var ett spel för gallerierna. I Stockholm fick unga och invandrare stor framgång i provvalet, men detta struntade stämman i. Med skydd av att provval endast är rådgivande så antog Stockholmsmoderaterna en lista där Fatima Nur, landstingspolitiker med bakgrund i Somalia, som var en av dem som fått mest röster i provvalet erbjöds plats nummer fjorton på riksdagslistan. Fatima avböjde lyckligtvis att vara etniskt alibi för ett parti som uppenbarligen vill ha mer publicitet för ökat medborgarinflytande än att göra verklighet av detsamma.
Unga Anna Kindberg som kommit in i riksdagen under innevarande mandatperiod var den riksdagsledamot som fick flest röster i det öppna provvalet i Stockholm. Trots det placerades hon nedanför valbar plats och får hoppas på att många vill kryssa henne fram till en riksdagsplats och därigenom visa moderata samlingspartiet att allmänheten kan få sista ordet ändå.

<b>Bara män</b>
Trots att moderaternas vällovliga provval riskerar att fördärvas genom förfarandet som i Stockholm, finns det länsförbund som tar försöket på allvar. Moderaterna i Östergötland har gjort om hela proceduren när riksdagslistan ska antas i Linköping på lördag.
33% procent av de östgötska medlemmarna röstade i det interna provvalet vilket givit en ganska god uppfattning om medlemmarnas vilja till vilka som ska företräda dem på riksnivå. När det gäller det öppna provvalet var deltagandet som sagt väldigt lågt och egentligen var det endast Gunnar Axén från Norrköping som utmärkte sig med att få över 80 röster. Övriga kandidater fick väldigt få röster vilket inte ger något entydligt resultat.
Nomineringskommittén har sammanvägt det öppna provvalet på Internet med medlemmarnas interna provval och lagt fram de tio kandidaterna med bäst stöd i onumrerad turordning. Stämmans 262 ombud kommer på lördag att på olika sätt att få ta del av kandidaternas politiska hjärtefrågor och ambitioner. Därefter kommer stämman via mentometerknappar att fastställa riksdagslistan. Att låta ombuden få större inflytande än att argumentera utifrån ett färdigt förslag är positivt. Tyvärr har dock inte moderaterna någon princip om varannan damernas vilket återigen kan riskera göra att östgötamoderaterna placerar endast män i riksdagen. Att ombuden avgör vem som toppar listan ska inte behöva utesluta att omröstningen därefter görs varannan mellan alla kvinnor respektive alla män för att garantera en könsvarvad lista. Att moderaterna provar nya arbetsmetoder ska inte utesluta att principer som borde vara gamla och självklara fortfarande negligeras.
Läs mer om