Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Moderat populism

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-05-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ni som tycker att det går bra för Sverige och är nöjda med dagens situation behöver inte lyssna. Ni andra borde höra vad jag och moderaterna har att säga."
Moderate oppositionsrådet Jörgen Rundgren har fått rådet av några socialdemokrater (!) i Norrköping att han ska inleda sina valbudskap på detta sätt. Det berättade Rundgren när moderata företrädare igår samlade till träff om sin vårkampanj.
Moderaterna går mer än gärna i polemik mot bilden att "det går bra för Sverige".
De vill givetvis påvisa att allt inte alls blivit bra under socialdemokraternas maktinnehav. Det är inte så svårt.
Från de lilla till det stora finns det en aldrig sinande mängd problem att lösa och företeelser att ständigt förbättra. Men moderaterna ska inte bara berätta hur dåligt det står till i samhället. De måste också övertyga människor om att det skulle bli bättre med en annan politisk majoritet. Det är en betydligt svårare uppgift.
Visst ser människor att det finns djupa klyftor, stora orättvisor och många problem i dagens samhälle. Men de ser också att en hel del saker har blivit bättre. De flesta personer har dessutom förtroende för att socialdemokraterna är det parti som bäst kan fortsätta arbetet med att göra livet ännu bättre.

<b>Bästa indikatorn</b>
Alla opinionsundersökningar visar att förtroendet för socialdemokratin är mycket stort. Visst är opinionsundersökningar fyra månader i förväg något helt annat än valresultat. Men opinionsundersökningar är ändå den bästa indikatorn på vad väljarna tycker om politiken och de politiska företrädarna.
Just nu anser en överlägsen majoritet att Göran Persson är en bra statsminister som borde fortsätta leda landet.
Split-vote (delade röster) har blivit mer vanligt förekommande, men fortfarande påverkas de lokala valen mycket av det nationella valet.
Det partiet som väljarna röstar på i kommunfullmäktigevalet är ofta detsamma som i riksdagsvalet.
Med tanke på det starka stöd som socialdemokraterna har på riksnivå så är det inte heller enkelt för moderaterna på lokal nivå att bilda en slagkraftig opposition och hoppas på ett maktskifte. Jörgen Rundgren säger att det inte går att ta ut något i förskott, men att de är optimistiska.

<b>Populistiskt gupphat</b>
De frågor som moderaterna lyfter fram under vårkampanjen inför valet är skolan, att bryta tvåtredjedelssamhället och skapa fler jobb.
De lovar på klassiskt motsägelsefullt moderatmanér dessa offensiva satsningar i kombination med en skattesänkning.
En mycket lokal fråga som Norrköpingsmoderaterna vill vinna röster på är att ta bort vägguppen. Visserligen var inte moderaterna motståndare till guppen i nämnden där besluten togs och visserligen tänker inte socialdemokraterna bygga några fler gupp.
De flesta invånarna har säkerligen också en pragmatisk inställning och tycker att bra trafiksäkerhet är viktigt, men där guppen inte fungerar ska de tas bort.
Norrköpingsmoderaterna vill ändå försöka vinna röster pågupphatet. Populism kallas det.
Läs mer om