Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Löften infriade ? nya mål sätts

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Finansministern fick ingen tårta i ansiktet under den klassiska budgetpromenaden på väg till riksdagen igår. Väl på plats fick han dock ett antal retoriska örfilar av borgerligheten. Det märks att det närmar sig val. Gårdagens budgetdebatt innehöll flera hätska utfall. Moderaten Gunnar Hökmark travesterade på Göran Perssons uttryck att han är "Stolt men inte nöjd" (vilket för tillfället också är namnet på en omfattande kampanj för LO och socialdemokraterna). Gunnar Hökmark undrade vad regeringen har att vara stolt över och kallade den trött och liknöjd.
Det är givetvis naturligt för moderaterna att svartmåla socialdemokraterna inför det stundande valet. Men alla som har ett ärligt minne vet att socialdemokraterna har mycket att vara stolta över.

<b>Infriade löften</b>
Mandatperiodens sista tid innehåller en avmattning i ekonomin, men Sveriges invånare likväl som staten har fått en betydligt bättre ekonomi under socialdemokraternas regeringsinnehav. Sysselsättningen stiger likväl som reallönerna. Socialdemokraterna lovade 1998 att sänka statsskulden, öka sysselsättning och halvera arbetslösheten vilket har skett. Socialdemokraternas infriade vallöften var även välfärdsreformer som mer pengar till vård, skola och omsorg, höjda pensioner, införande av maxtaxan och höjt barnbidrag. Dessutom har golvet i a-kassan höjts och förhoppningsvis väntar besked även om höjda tak. En höjning av taket i a-kassan är ett enhälligt krav från LO, TCO och den socialdemokratiska partikongressen. Förmodligen kommer besked på 1 maj.

<b>Förstärkningar </b>
Igår presenterade finansminister Ringholm angelägna resursförstärkningar för innevarande år. Att satsa på kompetensutveckling och utbildning är nyckeln för en fortsatt ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet. Kunskapslyftet tillförs 108 miljoner kronor som ska ge 6 000 extra platser redan till höstterminen. Högskoleresurserna omfördelas, bland annat Linköpings universitet får höjda anslag. Änkepensionerna återställs. 125 miljoner kronor ytterligare ges till investeringsbidrag för att få i gång byggandet av studentbostäder. Migrationspolitiken får välbehövligt ett tillskott på ytterligare 680 miljoner kronor.

Fler sjukskrivna
Vid den fortsatt socialdemokratisk regering så planeras inkomsttaken inom sjuk- och föräldraförsäkringen att höjas från juli 2003. Det finns dock en brasklapp som bekant lyder "om det statsfinansiella läget så tillåter". Det finns ett stigande problem som för tillfället ser som ett bottenlöst hål som riskerar att sluka tillväxten. Regeringen tvingas i vårbudgeten att skjuta till ytterligare 2,5 miljarder kronor för att täcka de ökande sjukskrivningskostnaderna.
De stigande antalet sjukskrivningarna är ett av de största problemen i samhället.

<b>Många punkter kvar</b>
Vilka som ska leda arbetet med att komma tillrätta med bland annat de stigande sjukskrivningarna avgörs den 15 september.
Moderaterna är sugna på att byta regeringens skiss för politiken under de kommande åren mot sina egna förslag. Än så länge har endast 53 punkter för företagande presenterats av borgerligheten. Hur de i en borgerlig regeringskoalition ska lösa sjukskrivningarna, utforma familjepolitiken och förbättra vård, skola, omsorg samtidigt som enorma skattesänkningar genomförs har vi inte sett ännu. Kanske kommer borgerligheten att kunna samla sig tillräckligt för att lägga fram förslag om detta senare i vår eller sommar. Förhoppningsvis slipper vi dock se den moderatstyrda politiken genomföras i praktiken.

Läs mer om