Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> LO tar sats inför valet

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-08-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
LO har denna vecka kraftsamling och flera konferenser i Louis de Geer. Igår hölls en stor konferens tillsammans med Folksam under rubriken "Mödan värt - om välfärd och arbetets villkor ".
Idag hålls en facklig-politisk valupptakt med nära 400 personer från hela landet, både från LO centralt och lokalt. Med ett år kvar till valet är det dags att göra den politiska dagordning man önskar ska få störst uppmärksamhet och mest inflytande i både valrörelsen och kommande mandatperiod. För LO är den facklig-politiska samverkan med socialdemokraterna det bästa sättet att trygga politiskt inflytande för sina 18 fackförbund. Genom att samverka och påverka kan LO ge en politisk röst åt mer än en miljon arbetstagare.

<b>Viktig samverkan</b>
För socialdemokraterna är kontakten med LO lika viktigt fram-över som historiskt. Arbetarklassen är en begrepp i omvandling. Arbetarklass har blivit svårdefinierat och riskerar förvirra och utestänga. Socialdemokraterna är inte heller ett klassparti utan ett idéparti vilket gör att våra värderingar kan delas av människor med vitt skilda yrke, utbildning och ekonomisk situation. Men de personer som återfinns inom LO-facken är alltjämt de personer som socialdemokraterna ska arbeta för. Det spelar ingen roll om en undersköterska känner sig som en del av arbetarklassen - socialdemokratin är det parti som han ska känna är de som står upp för hans livssituation. Likaså ska en elektriker eller handelsanställd se socialdemokraterna som det självklara alternativet i valet 2002. LO och socialdemokratin har ett delat ansvar för att detta ska ske. Fortsatt stark facklig-politisk samverkan kan då ge det ökade väljarstödet som är nödvändigt för socialdemokraterna att kunna fortsätta driva en stark välfärdspolitik och arbetstagarvänlig politik. Samverkan ger även LO den mest effektiva vägen för inflytande över denna politik. Facklig-politisk samverkan är det bästa sättet för att ge åtskilligt fler löntagare än de som valt att bli medlemmar i partiet, möjligheten att påverka regeringspolitiken.

<b>Höjda tak</b>
Att förlägga gårdagens välfärdskonferens och den facklig-politiska valupptakten under samma vecka är logiskt. Välfärden är givet en av de stora valfrågorna nästa höst med många angelägna reformer att genomföra.
Höjda tak i försäkringssystemen är en sådan viktig fråga för socialdemokraterna att driva. Höjda tak är väsentligt för att den generella välfärden verkligen ska vara generell. Idag nekas allt för många den ersättning de har rätt till. Även åtskilliga LO-medlemmar slår i taket. Tyvärr blev det ingen uppgörelse tidigare i år kring de höjda taken på grund av vänsterpartiet och miljöpartiet. Socialdemokraterna kan inte längre låta de borgerliga partierna utnyttja de låga taken i sin retorik utan snarast möjligt justera systemet. Socialdemokratins trovärdighet. när det gäller den generella välfärden är det som vare sig vänsterpartiet eller de borgerliga kommer i närheten av - och så ska det förbli.

<b>Inför arbetstidskonto</b>
Andra viktiga välfärdsfrågor som LO och socialdemokraterna ska driva gemensamt är givetvis arbetslivsfrågor. Arbetstidsförkortningen har varit en knivig fråga länge och lita på att den återkommer med förnyad kraft. Sjukskrivningarna ökar, de långtidssjuka blir fler, stress och antalet utbrända stiger, många yrken har en oförändrat usel arbetsmiljö, flexibilitet i arbetstider och arbetsuppgifter är fortfarande obefintlig för de flesta på arbetsmarknaden. Samtidigt finns arbetslösheten kvar (ingen har sagt att 4% arbetslöshet är full sysselsättning).
Det behövs därför en politik som både syftar till ökad sysselsättning och minskad stress i arbetslivet. Det fackliga förslaget om arbetstidskonto är fortfarande det enskilt bästa förslaget för att öka människors inflytande över sin arbetstid. Men även till detta förslag sa vänsterpartiet och miljöpartiet nej förra året.
Att minska miljöpartiet och vänsterpartiets inflytande över en fortsatt socialdemokratisk regeringspolitik är en gemensam uppgift för LO och socialdemokraterna om man vill skapa utrymme för en bättre politik gällande välfärd och arbetsliv kommande år.

Läs mer om