Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Ledare:</i> Kvinnorna är nyckeln till EMU

Foto:

Norrköping2002-03-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EMU-anhängarna blir allt fler i Sverige. Enligt en opinionsundersökning från Sifo som publicerades förra veckan så uppgav 47% av de tillfrågade att de skulle rösta ja till EMU. 34% svarade att de skulle rösta nej och 18 procent var osäkra.
Den stigande EMU-opinionen har bekräftas sedan en tid tillbaka. För två år sedan uppgav 41% av de tillfrågade i en opinionsundersökning utförd av Temo att de skulle rösta nej till EMU. Endast 35% svarade att de var positiva till ett svenskt medlemskap i EMU och 23% var osäkra. I oktober svarade 42% att de skulle rösta ja och 43% att de skulle rösta nej. Sedan dess har opinionen svängt till fördel för de EMU-positiva. I Temos undersökning för januari så uppgav över hälften av de tillfrågade att de ville gå med i EMU. 53% sa att de skulle rösta ja om det idag var folkomröstning om ett svenskt medlemskap i EMU. 33% svarade att de skulle rösta nej och 14% var osäkra och visste inte hur de skulle rösta.

<b>Majoritet för inom (s)</b>
Temo:s mätning visar att omsvängningen i EMU-frågan har varit tydligast i åldersgruppen 30-44 år (+16%), lågutbildade (+ 19%), låginkomsttagare (+15%), privatanställda (+15%) och bland LO-medlemmar (+15%). Det är idag en övervikt för ett svenskt medlemskap i EMU bland LO:s medlemmar. 45% säger ja och 40% säger nej.
Den förändrade inställningen till EMU är ännu större inom socialdemokratin. I oktober uppgav 38% av de socialdemokratiska sympatisörerna att de skulle ha röstat ja till EMU, medan 43% nej skulle ha röstat nej. Idag ser det helt annorlunda ut. I Temo:s undersökning för januari uppgav hälften av de socialdemokratiska sympatisörerna att de skulle rösta ja och endast 32% skulle ha röstat nej.
En naturlig orsak till opinionsförändringarna är att EMU:s konkreta uttryck genom den gemensamma valutan nu är införd. Den monetära unionen avdramatiseras när människor ser att det faktiskt fungerar att ha en gemensam valuta. EMU-utredningen som presenterades i tisdags innehöll visserligen många frågetecken och övertygar knappast de EMU-skeptiska om att alla eventuella fällor med ett svenskt medlemskap är vittjade. Debatten kring EMU:s fördelar och nackdelar kommer att fortsätta oförtrutet oavsett vad siffrorna i opinionsmätningarna visar.

<b>Sverige i EMU 2005</b>
Göran Persson uppgav igår i en intervju i Expressen att han tror att Sverige är med i EMU år 2005. Detta är ingen omöjlighet. Den svenska folkomröstningen om EMU förmodas hållas i mars om ett år. Såvida inget oförutsebart inträffar borde den positiva EMU-opinionen snarast stärkas till dess. Men nyckeln till ett svenskt medlemskap till EMU finns hos kvinnorna.
I Temo:s januarimätning återfanns den starka opinionsökningen för EMU främst hos männen. Skillnaden har alltid varit markant mellan män och kvinnor när det gäller inställningen till EMU. Denna könsskillnad ser ut att stärkas. Bland männen i Sifo:s undersökning förra veckan så svarade 56% ja, 31% nej och 12% var osäkra. Över hälften av männen vill alltså att Sverige går med i den ekonomiska monetära unionen. Bland kvinnorna är siffran betydligt lägre. I Sifo:s undersökning var det lika många kvinnor som var positiva till ett svenskt medlemskap och som var emot. Bland kvinnorna svarade 38% ja, 38% nej, och hela 23% uppgav att de var osäkra.
Det är dessa kvinnor som Göran Persson måste övertyga att EMU är bra. Gudrun Schyman kommer att göra allt för påverka kvinnorna i motsatt riktning. I kampen om kvinnorna har vänsterpartiet tidigare vunnit över socialdemokratin. Men väljarstödet sjunker för tillfället för vänsterpartiet och Göran Persson får allt fler kvinnliga väljare bakom sin politik. Förhoppningsvis kan denna utveckling även slå igenom när det gäller ställningstagandet till EMU.
Läs mer om