<I>Ledare:</I> Klen plan
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bifogat en plan för etnisk mångfald som handlar om Norrköpings kommun som arbetsgivare borde en beskrivning av rådande situation finnas. Om kommunen vill att de anställda ska "återspegla befolkningssammansättningen" så är det högst relevant att sprida information om hur befolkningen och representativiteten hos dagens anställda ser ut idag. Utan bakgrund, inventering och verklighetsbeskrivning är det omöjligt att göra en handlingsplan. Åtminstone en bra sådan.
<b>För vaga mål</b>
Frågan är om den antagna planen är en handlingsplan eller ett måldokument. Om det är menat som ett måldokument så är formuleringarna alldeles för vaga. Punkterna "Sträva efter en öppen attityd gentemot människor med annan etnisk bakgrund" eller "All rekrytering och urval ska ske på ett icke diskriminerande sätt" är bra exempel på vilka självklarheter som samlats i planen. För att vara ett måldokument är ribban satt på tok för lågt. Resultatet blir en oförskämt klen plan som förhoppningsvis inte speglar kommunstyrelseledamöternas egentliga ambitioner gällande arbetet för etnisk mångfald.
<b>Språkundantag</b>
Den skarpaste och möjligtvis mest kontroversiella formuleringen är placerad i en parentes: "Vid rekrytering skall obefogade krav som är svåra eller omöjliga att uppfylla för sökande med annan etniskt bakgrund inte förekomma (ex krav på perfekt svenska där det inte behövs, eller genomförd militärtjänstgöring där det inte är relevant för arbetet)." Vårt land är väldigt språkfixerat, de informella kraven att visa kompetens genom korrekt uttal och grammatik blir ett stort hinder för människor med rötter i ett annat land. Att Norrköpings kommun uttalar sig för att bortse från vissa brister i svenska språket vid rekrytering är värt mer uppmärksamhet än en parentes i en bristfällig plan.
<b>Allmänt hållen</b>
Om planen för etnisk mångfald är avsedd att vara en handlingsplan som de anställda ska ha med sig i det dagliga arbetet så är avsaknaden av konkretisering en uppenbar brist. Vad innebär "Chef ska få utbildning i att förebygga, känna igen och hantera diskriminering och trakasserier" eller "Arbetsmiljön skall genomsyras av ett demokratiskt och icke-diskriminerande synsätt och agerande" ?
Det finns givetvis fördelar med en allmänt hållen skrivelse. Men om dokumentet vare sig innehåller verklighetsbeskrivning, mätbara delmål, tidsplan eller skarpa målformuleringar, så ger planen helt enkelt ett för dåligt intryck. Jag hoppas att Norrköpings kommun har högre mål gällande etnisk mångfald än så här!