<I>Ledare:</I> KDN ingen detalj
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Många medlemmar har upplevt att styrelsens förslaget är oförankrat och att styrelsen plötsligt ändrat uppfattning. Enligt Billy så förordade också styrelsen styrprocessgruppens alternativ 3 som innebär fortsatt kommundelsorganisation (KDN) på representantskapet i september, men hävdade igår att det inte fanns någon majoritet för att fatta ett beslut. Sanningen var att kommunens ledning då inte hade enat sig. Detta bekräftades när Billy Gustavsson indirekt urskuldade sitt eget ansvar och sa att han som nyvald ordförande inte ville driva igenom ett förslag med sådan liten majoritet när kommunens politiska ledning inte hade en enig uppfattning. Tydligt på gårdagens möte var att arbetarekommunens styrelses förslag nu är synonymt med vad även partiets majoritet i kommunstyrelsen anser i frågan. Det är givetvis viktigt att kommunledningen bifaller och tror på den nya kommunorganisationen. Men den ordning som Norrköpings arbetarekommun har med att kommunalråd och arbetarekommunens ordförande absolut inte får vara samma person blir lite mindre verkningsfull när ändå kommunledningen uppenbart utövar mest inflytande över styrelsens förslag. Partiets styrelse måste även ta sitt förankringsansvar och inte skylla över något på kommunledningen.
<b>Tunga skäl</b>
Båda kommunalråden Eva Andersson och Mattias Ottosson tog igår sitt ansvar för att försöka få representantskapet att bifalla styrelsens förslag. Andersson hänförde likställighet och tydlighet som två tunga skäl och Ottosson försökte påvisa det positiva med geografiska utskott i kommunfullmäktige. Deras argument är viktiga, men styrelsens förslag är fortfarande otydliga vilka fördelar som verkligen uppnås i jämförelse med dagens organisation. Flera talare ville igår att arbetarekommunen inte skulle fastna i några detaljer. Det finns ett år kvar att reda ut detaljerna menade flera och hävdade att styrelsens förslag var ett kompromissförslag. Men det är svårt att se att borttagandet av KDN är en kompromiss när uppenbarligen många anser att kommundelsnämnderna är så viktiga. Visserligen får formen aldrig överskugga innehållet och målen. Men socialdemokraternas mål om stärkt lokaldemokrati och fler förtroendevalda är som sagt svårt att se hur ska uppfyllas med styrelsens förslag.
I stridens hetta är det lätt att använda hårda ord. Men givetvis vill vare sig kommunalråden eller styrelsen försämra lokaldemokratin. De som tror det måste också besinna sig. Men om man tror att kalla kommundelsnämnderna för en detalj gör människor mer öppna för ett så kallat kompromissförslag, bör också tänka om. På Vikbolandet är det ingen detalj att ha KDN eller centralstyrda verksamhetsnämnder. Det som tror det måste även förstå varför KDN-företrädarna inte anser sig få något stöd eller någon förståelse. Den som kallar KDN för en detalj ska vara glad att de jämna röstsiffrorna 27 mot 24 gav majoritet för styrelsens förslag.