Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Kampen om småföretagarnas gunst

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-01-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På den tveksamt lämpliga tidpunkten 00.00 i torsdags natt så klubbades det många beslut på vänsterpartiets kongress i Västerås. Efter en lång och intensiv debatt som pågått hela dagen om valplattformen så höll presidiet en första omröstning. Den göteborgske presidieordförande meddelade att han valt ut "det göttaste" ur de hundratals yrkanden som inkommit under dagen. En omröstning meddelades vara nödvändig för att redaktionsutskottet skulle få en fingervisning om hur kongressen ställde sig till flera tvistefrågor. (Det slutliga förslaget till valplattform presenterades inte förrän på fredagskvällen, efter att denna ledare skrevs.)

<b> Larsson fick stryk </b>
Kalle Larsson som tidigare under torsdagen drog ner dundrande applåder, vann inte den nattliga omröstningen gentemot partistyrelsen huruvida kongressen skulle besluta om flera absoluta villkor för en regeringssamverkan med socialdemokraterna. Kalle Larsson menade att några i förväg uppsatta krav måste uppfyllas för att en regeringskoalition ska vara möjlig eller eftersträvansvärd. Att bedöma av applåder och övriga inlägg verkade Larsson samla en majoritet av ombuden bakom sig för detta krav. Men Lars Ohly, som företrädde partistyrelsens förslag och som däremot inte vill binda partiet och villkora en regeringssamverkan, lugnade ombuden. Ohly deklarerade att partiet givetvis ska vara hård i förhandlingarna innan man kan ge sitt stöd och allra helst överväga en koalition med något parti efter valet. Ohlys tal räckte som försäkring och var en effektiv tillrättavisning. Ombuden fogade sig till partistyrelsens rekommendation och Kalle Larsson fick stryk i omröstningen trots sitt brandtal.

Kalle Larssons högröstade tal väckte för övrigt närmast stämning av väckelsemöte på kongressen. Att retoriskt angripa partiledningen från vänster verkar vara uppskattat bland många ombud på kongressen. Frågan är om inte Kalle Larsson egentligen tillhör en växande del av partiet som kanske kan bli mer tongivande den dag då Gudrun Schyman avgår. Om den gammelkommunistfalangen inom vänsterpartiet får ännu mer inflytande, behöver inte längre partiet oroa sig över någon som helst diskussion om en eventuell regeringskoalition. Men redan med den politik som vänsterpartiet står för idag, skulle socialdemokraterna göra ett oförlåtligt misstag om de bildade regering tillsammans med vänsterpartiet efter valet.

<b> Företagarnas bästa vän </b>
Kalle Larsson yrkade även på att en formulering om "bra förutsättningar för småföretagande" skulle strykas. Inte heller i denna fråga vann han kongressens bifall. Tvärtom verkar det finns en grupp vänsterpartister som vill tona ner företagshetsen och få vänsterpartiet att framstå som företagarnas bästa vän. I vänsterpartiets riksdagsgrupp finns några som kallar sig "Företagsam vänster". De arbetar för att stödja och underlätta för små och medelstora företag.
Trots att vänsterpartiet vill minska arbetsgivarnas makt, demokratisera ekonomin och avskaffa kapitalismen, så är det tydligen OK att samtidigt uppmuntra profitering och företagsamhet i dagens kapitalistiska samhälle.
Valplattformen anger följande: "Vänsterpartiets arbete mot kapitalismen är en skiljelinje mellan oss och alla andra partier." I kampen om småföretagarnas gunst verkar dock vänsterpartiet numera förena sig med övriga partier.
Läs mer om